Τετάρτη 20 Αυγούστου 2014

Γιατί καθυστερεί η απόφαση για την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ

Γιατί καθυστερεί η απόφαση για την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ

Τον κίνδυνο να μπλέξουν άσχημα στα «γρανάζια» του ΕΝΦΙΑ αντιμετωπίζουν οι φτωχοί, τα άτομα με αναπηρία και γενικότερα ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, οι οποίες έχουν απαλλαγή από το φόρο, όπως ίσχυε και στην περίπτωση του «ΕΕΤΗΔΕ».

Οι σημαντικές καθυστερήσεις που σημειώνονται στην έκδοση της απαραίτητης απόφασης για την απαλλαγή ή την πληρωμή μειωμένου ΕΝΦΙΑ , κρατούν σε αναμμένα κάρβουνα τους υπόχρεους, οι οποίοι περιμένουν με το εκκαθαριστικό στο χέρι, την απόφαση για τις απαλλαγές.
Με δεδομένο ότι μετα την παράταση που δόθηκε  ,η προθεσμία καταβολής της 1ης δόσης λήγει στο τέλος Σεπτεμβρίου, δεν αποκλείεται, οι υπόχρεοι των ειδικών κατηγοριών να κληθούν να πληρώσουν τη δόση και στη συνέχεια να βρουν άκρη με τη γραφειοκρατία των εφοριών και του υπουργείου Οικονομικών δημιουργώντας και πάλι τεράστιες ουρές και ταλαιπωρία στις ΔΟΥ
Βασικό εμπόδιο για την έκδοση της απόφασης αποτελεί και η αδυναμία που υπάρχει μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών και των Ασφαλιστικών Ταμείων, να διασταυρώσουν τα στοιχεία για τις οφειλές προς το Δημόσιο, καθώς η μη ύπαρξη ληξιπρόθεσμων εκκρεμοτήτων αποτελεί προϋπόθεση για την απαλλαγή από το φόρο ή για τη μείωση του κατά 50%.
Η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων δεν έχει ηλεκτρονική πρόσβαση στα στοιχεία των ασφαλιστικών ταμείων και του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών (ΚΕΑΟ) ώστε να πιστοποιήσει ότι δεν υπάρχουν ληξιπρόθεσμες εκκρεμότητες.
Η ΓΓΔΕ πρέπει να γνωρίζει σε πραγματικό χρόνο πόσοι και ποιοι είναι οι φορολογούμενοι οι οποίοι έχουν ληξιπρόθεσμες μη ρυθμισμένες οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία, προκειμένου να αξιολογούνται άμεσα οι αιτήσεις απαλλαγής οι οποίες- εκτός απροόπτου-θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά από τους ενδιαφερόμενους για να αποφευχθούν οι ουρές στις εφορίες.
Ποια είναι τα κριτήρια απαλλαγής
Ο νόμος για τον ΕΝΦΙΑ προβλέπει πολύ αυστηρά κριτήρια ώστε να ελαχιστοποιεί τον αριθμό των δικαιούχων, σε αντίθεση με το «χαράτσι» μέσω ΔΕΗ που είχε σαφώς πιο ευνοϊκά κριτήρια.
Η μη ύπαρξη ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία και τα Ταμεία είναι μια μόνο από τις προϋποθέσεις χορήγησης απαλλαγών.
Προβλέπει επίσης ότι όσοι φορολογούμενοι έχουν ακίνητη περιουσία επιφάνειας έως 150 τετραγωνικών μέτρων, εισόδημα ως 9.000 ευρώ (ή 12.000 αν είναι τρίτεκνοι, πολύτεκνοι ή άτομα με αναπηρία με προσαύξηση 1.000 ευρώ για τον σύζυγο/ τη σύζυγο και κάθε προστατευόμενο μέλος), δικαιούνται μειωμένο ΕΝΦΙΑ.
Στην περίπτωση τριτέκνων, πολυτέκνων και αναπήρων προβλέπεται πλήρης απαλλαγή, για τους υπόλοιπους με χαμηλό εισόδημα μείωση στο 50%.
Οι απαλλαγές από τον ΕΝΦΙΑ θα είναι πάντως ιδιαίτερα περιορισμένες λόγω του κριτηρίου της μη ύπαρξης ληξιπρόθεσμων οφειλών δεδομένου ότι οι .μισοί Έλληνες χρωστάνε στο Δημόσιο είτε από φόρους είτε από ασφαλιστικές εισφορές.
Από το υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζουν πάντως ότι καταβάλλεται κάθε προσπάθεια έτσι ώστε να είναι όλα έτοιμα πριν από τη λήξη της προθεσμίας, προκειμένου να αποφευχθεί η όποια εμπλοκή, η οποία θα έβαζε σε περιπέτειες τις οικονομικά ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.
Στο πλαίσιο αυτό προχωράει η σχετική ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή των αιτήσεων απαλλαγής από τους δικαιούχους, χωρίς ωστόσο αυτό να αποκλείει το ενδεχόμενο της προσκόμισης ορισμένων δικαιολογητικών στην εφορία.
Ποιες είναι οι αλλαγές που θα γίνουν
Το μείζον θέμα του ΕΝΦΙΑ και οι «διορθωτικές» αλλαγές κυρίως για τους εκτός αντικειμενικού συστήματος οικισμούς, θα συζητηθούν στην προγραμματισμένη για αύριο το πρωί συνάντηση του υπουργού Οικονομικών κ. Γκίκα Χαρδούβελη με αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ και τους επιφορτισμένους με το θέμα συνεργάτες του.
Πρόθεση της ηγεσίας του υπουργείου είναι να προωθηθεί σύντομα η νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή και να επανεκδοθούν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ.
πηγη dikaiologitika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου