Δευτέρα 27 Ιουλίου 2015

Βάσεις 2015 – Τελευταίες εκτιμήσεις: Πού θα κινηθούν οι βάσεις εισαγωγής ανά πεδίο

Βάσεις 2015 – Τελευταίες εκτιμήσεις: Πού θα κινηθούν οι βάσεις εισαγωγής ανά πεδίο

Οι μαθητές που έδωσαν φέτος πανελλήνιες εξετάσεις αγωνιούν καθώς ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την ανακοίνωση των βάσεων 2015.
Εντυπωσιακή πτώση των βάσεων αναμένεται σε δεκάδες τμήματα, κυρίως των ΤΕΙ της περιφέρειας, αλλά και Πανεπιστημίων που εδρεύουν σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας.
Μεγάλη πτώση στο 1ο πεδίο
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, όλα δείχνουν ότι θα υπάρξει μικρή πτώση των βάσεων σε αρκετές υψηλόβαθμες και περιζήτητες σχολές του 1ου επιστημονικού πεδίου.
Αιτία, οι χειρότερες βαθμολογίες σε σχέση με πέρυσι σε τουλάχιστον δύο από τα τέσσερα μαθήματα της Θεωρητικής Κατεύθυνσης.
Οι υποψήφιοι θα πρέπει να αναμένουν πτώση των βάσεων σε Νομικές, ορισμένες Παιδαγωγικές Σχολές και Προσχολικής Ηλικίας, όπου μειώνονται ανεπαίσθητα οι θέσεις εισακτέων, ενώ σε τμήματα όπως Κοινωνικής Θεολογίας, Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Κοινωνιολογίας και Θεατρικών Σπουδών, όπου έχουν δοθεί περισσότερες θέσεις εισακτέων, η πτώση θα είναι μεγαλύτερη.
Σημαντική υποχώρηση στο 3ο πεδίο
Σημαντική υποχώρηση των βάσεων – για τα δεδομένα του 3ου Επιστημονικού Πεδίου – θα πρέπει να περιμένουν οι υποψήφιοι.
Οι αισθητά χειρότερες επιδόσεις που διαγράφονται στο πρώτο μάθημα αυξημένης βαρύτητας (Βιολογία), αλλά και σε άλλα δύο μαθήματα της Θετικής Κατεύθυνσης είναι η αιτία για την πτώση.
Φαίνεται πως οι βάσεις πιέζονται προς τα κάτω στα πλέον υψηλόβαθμα τμήματα της Ιατρικής, στις Κτηνιατρικές, Φαρμακευτικές και Οδοντιατρικές Σχολές.
Ανάλογη αναμένεται η εικόνα για τα τμήματα υψηλής ζήτησης των ΤΕΙ, όπως Νοσηλευτικής, Διατροφής και Διαιτολογίας.
"Βουτιά" σε 2ο και 4ο πεδίο
«Βουτιά» στις βάσεις εισαγωγής αρκετών πρωτοκλασάτων σχολών που περιλαμβάνονται στο 2ο και το 4ο Επιστημονικό Πεδίο δείχνουν οι τελευταίες εκτιμήσεις.
Εάν επαληθευτούν αυτές οι πληροφορίες, θα υπάρχει ελεύθερη πτώση των βάσεων σε αρκετά περιζήτητα και υψηλόβαθμα πολυτεχνικά τμήματα, όπως Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, Πολιτικών Μηχανικών Μηχανολόγων Μηχανικών, παρά το γεγονός ότι οι θέσεις έχουν μειωθεί.
Μεγάλη θα είναι η πτώση και στις σχολές, μεσαίων βαθμολογιών του 2ου Επιστημονικού Πεδίου, όπως οι Φυσικομαθηματικές.
Στα ίδια επίπεδα με πέρυσι οι βάσεις στο 5ο πεδίο
Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, φαίνεται πως το 5ο Επιστημονικό Πεδίο ίσως να είναι το μοναδικό στο οποίο οι βάσεις θα συγκρατηθούν στα περσινά επίπεδα ή σε κάποιες περιπτώσεις υψηλόβαθμων και περιζήτητων τμημάτων θα ανέβουν.
Οι εκτιμήσεις για καλύτερες επιδόσεις στο πρώτο μάθημα αυξημένης βαρύτητας Αρχές Οικονομικής Θεωρίας, σε συνδυασμό με τη μικρή μείωση των θέσεων σε αρκετά τμήματα, συγκλίνουν σε μικρή αύξηση των βάσεων ή σε διατήρηση στα περσινά επίπεδα σε ομάδες σχολών.
Αυτές είναι η Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, Ναυτιλιακών Σπουδών, Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οικονομικών Επιστήμων.
Δείτε αναλυτικούς πίνακες για τις βάσεις 2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου