Σάββατο 5 Μαρτίου 2016

Ποιοι θα πληρώσουν το νέο Ασφαλιστικό

Όσοι συνταξιούχοι έχουν εισόδημα άνω των 1.200 ή στην καλύτερη περίπτωση των 1.500 ευρώ και άνω, όσοι εισπράττουν από επικουρικές συντάξεις, πάνω από 170 ευρώ το μήνα, αλλά και εκείνοι  που κατάφεραν να λαμβάνουν πάνω από 2.000 ευρώ, θα πληρώσουν το νέο Ασφαλιστικό.

Μετά και την πρωθυπουργική προαναγγελία, μέσω τηλεοπτικής συνέντευξης, στην πρώτη γραμμή κινδύνου βρίσκονται 360.560 συνταξιούχοι με εισοδήματα από συντάξεις, άνω των 1.500 ευρώ το μήνα. Ο αριθμός αυτός είναι πιθανό όμως να διπλασιαστεί, εάν οι περικοπές ξεκινήσουν από τα 1.200 ευρώ.  Άλλοι 700.000 συνταξιούχοι λαμβάνουν επικουρική σύνταξη μεγαλύτερη των 170 ευρώ το μήνα, ενώ υπάρχουν και 50.566 συνταξιούχοι, που σύμφωνα με το σύστημα «Ήλιος», λαμβάνουν υψηλές συντάξεις, δηλαδή άνω των 2.000 ευρώ.
Σημειώνεται ότι έως τώρα το πλαφόν για άθροισμα συντάξεων βρίσκεται στα 3.680 ευρώ, ενώ για μία και μοναδική σύνταξη υποχωρεί στα 2.772 ευρώ. Στο σχέδιο Κατρούγκαλου υπάρχει ήδη η πρόβλεψη για μείωση του συγκεκριμένου πλαφόν στα 3.082 και 2.300 ευρώ, αντίστοιχα. Φαίνεται όμως ότι ήδη το υπουργείο Εργασίας, έχει υποχωρήσει από την αρχική του θέση και μοιάζει έτοιμο να αποδεχτεί το πλαφόν να τοποθετηθεί στα 2.500 ευρώ και στα 2.000 ευρώ, ανάλογα εάν πρόκειται για πολλές ή για μία σύνταξη.
Στο σκέλος των επικουρικών συντάξεων, οι παρεμβάσεις επικεντρώνονται στο να μειωθεί το έλλειμμα του Ταμείου κατά 300 εκατ ευρώ για το τρέχον έτος. Στόχος όμως είναι να μην θιγούν συντάξεις κάτω από τα 170 ευρώ. Σημειώνεται ότι από τα μέσα του περασμένου Δεκεμβρίου, στο υπουργείο Εργασίας υπάρχει σχέδιο για στοχευμένες περικοπές σε συντάξεις από αυτό το όριο και άνω, με στόχο τον «εξορθολογισμό» του ΕΤΕΑ, καθώς έχουν καταγραφεί σημαντικές αποκλίσεις. Μάλιστα οι όποιες μειώσεις θα είναι κλιμακωτές και ανάλογα με το ύψος της καταβαλλόμενης επικουρικής σύνταξης θα κυμανθούν από 2 – 30%. Στο πλαίσιο αυτό, στην «πρώτη γραμμή» του κινδύνου για ενδεχόμενες περικοπές βρίσκονται τα ταμεία των πρώην ΔΕΚΟ που ενσωματώθηκαν στο ΕΤΕΑ, όπως επίσης και εκείνα των Τραπεζών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου