Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2016

Συναγερμός στην Αθήνα για την επίσκεψη Ομπάμα

Σε κατάσταση συναγερμού, ο βαθμός του οποίου... ανεβαίνει, όσο πλησιάζει η ώρα της άφιξης του Αμερικανού προέδρου στην Αθήνα, βρίσκεται η ελληνική πρωτεύουσα, εν όψει της διήμερης επίσκεψης του Μπαράκ Ομπάμα, που ξεκινάει από αύριο, Τρίτη 15 Νοεμβρίου.

Τα μέτρα ασφαλείας είναι πρωτοφανή και εκτείνονται σε ολόκληρη την Αθήνα: από το αεροδρόμιο, το κέντρο της Αθήνας και την Ακρόπολη, μέχρι και τον Αστέρα της Βουλιαγμένης.

Σε αυτό το πλαίσιο, και για διάστημα 30 ωρών, η ΕΛ.ΑΣ αποφάσισε ότι «δεν επιτρέπεται, για λόγους δημόσιας τάξης και ασφάλειας, κάθε δημόσια υπαίθρια συνάθροιση ή πορεία» στους δρόμους, στους οποίους θα κινηθεί η αυτοκινητοπομπή που θα μεταφέρει τον Αμερικανό πρόεδρο. Η απαγόρευση θα ισχύσει από τις 6 τα ξημερώματα το πρωί της Τρίτης έως τις 4 το απόγευμα της Τετάρτης.

Το πρόγραμμα του προέδρου των ΗΠΑ δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί και έτσι, τίποτα δεν είναι ακόμα σίγουρο. Ωστόσο, οι υπηρεσίες ασφαλείας έχουν ήδη μεριμνήσει να θέσουν σε κλοιό ασφαλείας όλους τους υποψήφιους χώρους. Μάλιστα, ακόμα και ο Αστέρας Βουλιαγμένης, ο οποίος προβάλλει ως ο πιθανότερος χώρος, στον οποίο θα καταλύσει ο Μπαράκ Ομπάμα, λόγω των δρακόντειων μέτρων ασφαλείας στην περιοχή, δεν έχει επισήμως επιβεβαιωθεί ως τόπος διαμονής του.

Κλούβες των ΜΑΤ και άνδρες της ΕΛ.ΑΣ βρίσκονται επί ποδός, ελέγχοντας το ποιος εισέρχεται και εξέρχεται από το ξενοδοχείο. Ενδεικτικό, πάντως, της «μυστικοπάθειας», είναι ότι σε άλλα δύο ξενοδοχεία της παραλιακής (προς Βουλιαγμένη) έχουν ληφθεί μέτρα ασφαλείας, εν αναμονή της άφιξης του Αμερικανού προέδρου. Παράλληλα, το υπουργείο Ναυτιλίας προέβη και στην απαγόρευση της κυκλοφορίας σκαφών στη θαλάσσια περιοχή του κόλπου του Αστέρα Βουλιαγμένης.

Το πρόγραμμα του Ομπάμα και τα μέρη που αναμένεται να επισκεφθεί

Σύμφωνα με πληροφορίες, το «Air Force One» αναμένεται να φτάσει το πρωί της Τρίτης, στις 10:50, στο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Πρώτη στάση του προέδρου των ΗΠΑ θα είναι το προεδρικό μέγαρο, στις 13:30, όπου θα τον υποδεχθεί ο Έλληνας ομόλογός του, Προκόπης Παυλόπουλος, και αμέσως μετά, στις 14:30 το μεσημέρι, το Μέγαρο Μαξίμου, όπου θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, και θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις.

Στις 19:30, δε, είναι προγραμματισμένο το επίσημο δείπνο στο προεδρικό μέγαρο.

Ανοιχτό παραμένει ακόμη το αν ο Μπαράκ Ομπάμα θα μεταβεί στην Ακρόπολη, όπως ο ίδιος επιθυμούσε από την αρχή, πιθανότατα το πρωί της Τετάρτης. Το σενάριο, μάλιστα, να πραγματοποιήσει ομιλία και εκεί, στο Μουσείο της Ακρόπολης, ή, έστω, να κάνει μία σύντομη δήλωση, παραμένει ανοιχτό. Η βασική ομιλία του, στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, αναμένεται νωρίς το μεσημέρι της ίδιας ημέρας.

Επί ποδός 4.500 αστυνομικοί

Τουλάχιστον 4.500 αστυνομικοί θα βρίσκονται για δύο ημέρες επί ποδός, προκειμένου να υποστηριχθεί το σχέδιο για την ασφάλεια του Αμερικανού προέδρου.

Τα μέτρα που θα ληφθούν θα είναι αυστηρότατα. Ενδεικτικό αυτών είναι το γεγονός ότι θα γίνεται «αποστείρωση» των σημείων απ' όπου θα διέρχεται ο Αμερικανός πρόεδρος. Δηλαδή, κάθε σημείο απ' όπου θα περνά το διήμερο αυτό η αυτοκινητοπομπή του Μπαράκ Ομπάμα, θα ερευνάται εξονυχιστικά από στελέχη του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών και εκπαιδευμένους σκύλους ανίχνευσης εκρηκτικών και θα κλείνει τουλάχιστον 30 λεπτά πριν από τη διέλευση.

Ταυτόχρονα, θα χρησιμοποιηθεί ηλεκτρονικός εξοπλισμός απενεργοποίησης βομβών και κινητών τηλεφώνων.

Στις ταράτσες κτιρίων θα βρίσκονται ακροβολισμένοι ελεύθεροι σκοπευτές των ΕΚΑΜ, επιτηρώντας τη διέλευση και τυχόν ύποπτες κινήσεις ατόμων.

Απαγορεύεται η στάθμευση σε όλη τη Συγγρού

Εκτός από την απαγόρευση συγκεντρώσεων, τις μετατροπές ακόμη και στα δρομολόγια των Μέσων Μαζικής Κυκλοφορίας, θα υπάρξουν και κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και αυξημένα μέτρα από την τροχαία. Ήδη, στη λεωφόρο Συγγρού έχουν τοποθετηθεί κορδέλες από την Τροχαία και σημειώματα ότι απαγορεύεται η στάθμευση από σήμερα έως και την Τετάρτη, καθ' όλη τη διάρκεια του 24ωρου.

Ποιοι σταθμοί του μετρό θα κλείσουν

1) Κλειστοί θα παραμείνουν από τις 12:00 αύριο Τρίτη 15/11 και μέχρι νεοτέρας οι σταθμοί Μέγαρο Μουσικής, Ευαγγελισμός, Σύνταγμα, Ακρόπολη και Συγγρού Φιξ του Μετρό. Οι συρμοί θα διέρχονται από τους σταθμούς αυτούς χωρίς στάση

2) Στη γραμμή 3 του Μετρό δεν θα πραγματοποιούνται δρομολόγια προς και από το Αεροδρόμιο μεταξύ 10:20-11:20

3) Το Τραμ θα διακόψει τη λειτουργία του μεταξύ 12:30-21:00

Από το Σωματείο Εργαζομένων Λειτουργίας του Μετρό και το σωματείο του Τραμ αποφασίστηκε να συνεχιστούν κανονικά οι στάσεις εργασίας τις επόμενες ημέρες.

Και κλειστά σχολεία

Κλειστά θα παραμείνουν ορισμένα σχολεία στην Αθήνα την Τρίτη και την Τετάρτη (15 και 16 Νοεμβρίου), με απόφαση του δήμου και κατόπιν εισήγησης των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αθήνας του υπουργείου Παιδείας, εξαιτίας της αδυναμίας προσέλευσης μαθητών και εκπαιδευτικών, λόγω των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων που θα ισχύσουν για την επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου στην Αθήνα.

Τα σχολεία που δεν θα λειτουργήσουν είναι τα εξής:

- Πειραματικό  Σχολείο Πανεπιστημίου Αθηνών ΠΣΠΑ, στην οδό Σκουφά 43.
-15ο Δημοτικό Σχολείο Αθήνας , στην οδό Π. Κυριακού 10.
- 15ο Νηπιαγωγείο Αθήνας , στην οδό Π. Κυριακού 10.
- 1ο 12/ θέσιο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Πανεπιστημίου Αθηνών (Μαράσλειο), στην οδό Μαρασλή 4.
- 35ο Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο Αθήνας , στην οδό Κωλέττη 34
- 70ο Δημοτικό  Σχολείο Αθηνών , στην οδό Καλλισπέρη 1
- 27ο Νηπιαγωγείο  Αθηνών, στην οδό Καλλισπέρη 1
- 46ο Νηπιαγωγείο Αθηνών, στην οδό Αδριανού 106-108
- 74ο Δημοτικό  Σχολείο Αθηνών “Βασίλειος Καμπάνης”,στην οδό Αδριανού 106-108
- Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Πανεπιστημίου Αθηνών (Μαράσλειο) στην οδό  Μαρασλή 4
- Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Πανεπιστημίου Αθηνών (Μαράσλειο) στην οδό Μαρασλή 4
- 95ο Νηπιαγωγείο Αθηνών, στην οδό Κωλέττη 34
- 14ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών “ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΙΚΙΩΝΗΣ
- 10ο  Ειδικό  Δημοτικό Σχολείο Αθηνών
- 5ο Εσπερινό ΕΠΑΛ Αθηνών
- 2ο ΕΠΑΛ Αθηνών
- 5ο  Γυμνάσιο Αθηνών
- 46ο Γυμνάσιο Αθηνών
- 46ο ΓΕΛ Αθηνών
- 26ο  ΓΕΛ Αθηνών
- 26ο Γυμνάσιο Αθηνών
- 1ο Πειραματικό Γυμνάσιο Αθηνών
- 2ο Πειραματικό Γυμνάσιο Αθηνών
- 2ο Πειραματικό ΓΕΛ Αθηνών
- Ε.Ε.Ε.Ε. Κωφών και Βαρηκόων
- Γυμνάσιο Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Α’ Αθηνών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου