Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2016

ESM: «Παγώνουν» τα μέτρα για το χρέος μέχρι να αξιολογηθεί ο μποναμάς Τσίπρα

Του Γιώργου Παλαιτσάκη
Στον "πάγο" αποφάσισε να βάλει ο Γερμανοκρατούμενος Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) την εφαρμογή των αποφάσεων του Εurogroup για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελλαφρυνσης του Ελληνικού χρέους, επικαλούμενος τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για την καταβολή εφάπαξ ενίσχυσης σε συνταξιούχους και την αναστολή της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε νησιά. Η κίνηση αυτή από την πλευρά ορισμένων μόνο μελών του Eurogroup εντάσσεται στη διαπραγμάτευση που είναι σε πλήρη εξέλιξη. Όλες οι πλευρές παίρνουν θέση για την τελική διαπραγμάτευση, οι συζητήσεις συνεχίζονται κανονικά αναφέρουν κυβερνητικές πηγές

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, την είδηση ανακοίνωσε εκπρόσωπος του Ταμείου μέσω email. Σημειώνεται ότι για να εφαρμοστούν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που αποφάσισε το Eurogroup, απαιτείται μια σειρά αποφάσεων από όργανα του EFSF και του ESM.
Κύκλοι του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών υποστήριξαν πριν από λίγο ότι "οι δανειστές ζητούν πρόσθετες διευκρινίσεις για το "πακέτο" των εξαγγελιών του πρωθυυπουργού και μέσα σ' αυτό το πλαίσιο διαπραγματευόμαστε" "Συνιστώ ηρεμία, συνεχίζονται οι συζητήσεις" ανέφερε στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών λίγο πριν ξεκινήσει η σημερινή συνάντηση με τους επικεφαλής των κλιμακίων των Θεσμών στο Χίλτον. Είχαν προηγηθεί ερωτήματα δημοσιογράφων για το θέμα του ESM και το ενδεχόμενο να ζητηθούν ισοδύναμα για τις παροχές που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός.
Οι δημοσιονομικές επιπτώσεις του "πακέτου" Τσίπρα αξιολογούνται ήδη από τους επικεφαλής των Θεσμών και αναμένεται να αποτελέσουν αντικείμενο έντονων συζητήσεων στις σημερινές και τις επόμενες συναντήσεις τους με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.
Το ζήτημα των εξαγγελιών Τσίπρα έθεσε απο χθες η Γερμανική κυβέρνηση η οποία, όπως γνωστοποίησε, έχει ζητήσει από τους θεσμούς που εμπλέκονται στο ελληνικό πρόγραμμα να εκτιμήσουν κατά πόσο οι ελληνικές μεταρρυθμίσεις είναι συμβατές με τους όρους του προγράμματος.
Οι Γερμανοί ζήτησαν μάλιστα γρήγορη απάντηση, προειδοποιώντας ότι θα υπάρξει καθυστέρηση στην εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων στο χρέος.
«Περιμένουμε γρήγορη αποσαφήνιση στο θέμα, έτσι ώστε η εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων στο χρέος να μην καθυστερήσουν», είχε δηλώσει από το πρωί εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.
Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επανέλαβε το μεσημέρι πως οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού «συζητούνται και αξιολογούνται» στο πλαίσιο της αποστολής των θεσμών στην Αθήνα, σημειώνοντας πως η συμφωνία στην οποία κατέληξε το Eurogroup πάνω στα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος προχωράει με βάση τους κανόνες του ESM.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου