Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2017

Πρόταση δανειστών για μέτρα ίσο με 2% του ΑΕΠ μετά το 2018 για να αρθεί το αδιέξοδο

Στον αέρα εξακολουθεί να βρίσκεται η διαδικασία της δεύτερης αξιολόγησης του Μνημονίου ΙΙΙ, καθώς ούτε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση των τεχνοκρατών της ευρωζώνης (Euro Working Group) σημειώθηκε κάποια πρόοδος. Η ελληνική πλευρά δεν παρουσίασε καν συμβιβαστική πρόταση. Οι δανειστές ρίχνουν στο τραπέζι πρόταση για μέτρα ίσο με 2% του ΑΕΠ μετά το 2018 για να αρθεί το αδιέξοδο

Πηγές της ευρωζώνης ανέφεραν πως εάν δεν υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο μέχρι το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, αλλά σημειωθεί σημαντική πρόοδος, το ζήτημα θα παραπεμφθεί στην επόμενη συνεδρίαση του οργάνου, στις 20 Μαρτίου, με αυξημένη όμως την πιθανότητα το αποτέλεσμα των ολλανδικών εκλογών και ενδεχόμενες αναταράξεις στις αγορές να δυσκολέψουν περαιτέρω την επίτευξη συμφωνίας.
Νωρίτερα, αξιωματούχος της "ευρωζώνης" διεμήνυε ότι «η νομοθέτηση των προληπτικών μέτρων από την Αθήνα είναι προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης». Ο ίδιος αξιωματούχος επεσήμανε ότι η συμφωνία είναι απαραίτητο να περιλαμβάνει το δημοσιονομικό κενό του 2018, τα εργασιακά και τη νομοθέτηση των προληπτικών μέτρων, για τη διασφάλιση του ετήσιου πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ μετά από το 2018.
Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του EWG, η Ελλάδα δεν εκπροσωπήθηκε τελικά από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη, αλλά από τον αναπληρωτή του, Παναγιώτη Νικολαΐδη.
Ο κ. Χουλιαράκης προτίμησε να εμφανιστεί ως ομιλητής σε ακαδημαϊκή ομιλία στο Ελληνικό Παρατηρητήριο του London School of Economics, γεγονός που πυροδότησε πολιτική κόντρα μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και κυβέρνησης. Συγκεκριμένα, η Ν.Δ. σε ανακοίνωση που εξέδωσε επεσήμανε ότι: «Ενώ η δεύτερη αξιολόγηση, μετά από καθυστέρηση ενός χρόνου, βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο και η χώρα κινδυνεύει να χάσει την ένταξή της στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, η Κυβέρνηση ”περί άλλα τυρβάζει”.
Σε ανακοίνωση-απάντηση του υπουργείου Οικονομικών υποστηρίχθηκε ότι η αναπλήρωση του κ. Χουλιαράκη από τον κ. Νικολαϊδη έγινε σε συνεννόηση και συμφωνία με τον πρόεδρο του EuroWorking Group κ. Τόμας Βίζερ. Επισημάνθηκε εξάλλου ότι "έχει συμβεί στο παρελθόν και όταν κριθεί σκόπιμο και αναγκαίο θα συμβεί ξανά στο μέλλον, όπως ισχύει σε κάθε σοβαρή χώρα".
H πρωτοβουλία Ντάισελμπλουμ
Οι ελπίδες για την εξεύρεση διεξόδου εναποτίθενται πλέον στις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη με πρωτοβουλία του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος πιθανώς να συγκαλέσει ακόμα και σήμερα στις Βρυξέλλες συνάντηση όλων των εμπλεκομένων στις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό ζήτημα. Στη συνάντηση θα μετάσχει και ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος χθες ακύρωσε αιφνιδιαστικά την παρουσία του στη Βουλή για την απάντηση σε επίκαιρες ερωτήσεις προκειμένου να μεταβεί στις Βρυξέλλες για τον μαραθώνιο επαφών.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα συναντηθεί αργά το μεσημέρι της Παρασκευής στις Βρυξέλλες, με τους Πολ Τόμσεν, Πιερ Μοσκοβισί, Κλάους Ρέγκλινγκ, Γερούν Ντάισελμπλουμ και Μπενουά Κερέ, προκειμένου να συζητήσουν τις πιθανότητες άρσης του αδιεξόδου που έχει οδηγηθεί η δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.
Η πλευρά των πιστωτών σύμφωνα με πληροφορίες θα προτείνει στην Ελλάδα ένα πακέτο μέτρων ίσο με 2% του ΑΕΠ, τα οποία θα τεθούν σε εφαρμογή σε περίπτωση που μετά το 2018 προκύψει απόκλιση στους στόχους του προγράμματος.
Εάν ληφθούν τελικά πολιτικές αποφάσεις για άρση του αδιεξόδου, οι επικεφαλής των κλιμακίων των Θεσμών μπορούν να ξαναπιάσουν την επόμενη εβδομάδα δουλειά στην Αθήνα.
Πάντως, χθες τόσο οι Ευρωπαίοι, διά του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ, όσο και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) παρέμειναν αμετακίνητοι στις θέσεις τους. Η μόνη διαφορά ήταν ότι η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ επέλεξε να... παραστήσει την καλή, διαφοροποιούμενη από τον επί των Οικονομικών υπουργό της, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Για εμένα δεν υπάρχει ζήτημα δύο ταχυτήτων εντός της ευρωζώνης. Η ευρωζώνη πρέπει να παραμείνει ενιαίο μπλοκ», δήλωσε η κ. Μέρκελ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου