Πέμπτη 29 Ιουνίου 2017

Αποτελέσματα πανελληνίων 2017: Βαθμολογία και μόρια στο results minedu

Μία από τις σημαντικότερες ημέρες στην σχολική σταδιοδρομία τους είναι η σημερινή για τους υποψηφίους των Πανελλαδικών αφού σήμερα θα αναρτηθούν στην ειδική εφαρμογή του υπουργείου Παιδείας τα αποτελέσματα πανελληνίων 2017 και ειδικότερα η βαθμολογία που θα «βγάλει» τα πολυπόθητα μόρια που θα καθορίσουν τις βάσεις εισαγωγής

Οι υποψήφιοι που δεν θα πάνε στο σχολείο τους να δουν τα αποτελέσματα των Πανελληνίων 2017 θα έχουν την δυνατότητα να τα δουν online αφού θα αναρτηθούν στις 11:00 πμ στο results.it.minedu.gov.gr από τις 11 έως 1 το μεσημέρι.



Ήδη οι βαθμολογίες έχουν φτάσει στα σχολεία τους με τους διευθυντές να τα αναρτούν στις 11:00 πμ ακριβώς στον πίνακα ανακοινώσεων των Λυκείων.


Επόμενη κρίσιμη ημέρα που θα καθορίσει το που θα φοιτήσουν πλέον ως πρωτοετής φοιτητές όσοι πιάσουν τις επιθυμητές βάσεις εισαγωγής είναι η ημέρα ανάρτησης των βάσεων που θα πραγματοποιηθεί γύρω στις 25 Αυγούστου.

Όσο αφορά τα σημερινά αποτελέσματα των πανελληνίων 2017 υπάρχουν διαδικτυακές εφαρμογές με τις οποίες θα μπορούν οι βαθμολογίες να μετατραπούν σε μόρια.

Μία από αυτές μπορείτε να δείτε εδώ

panell77735.jpg

Πως υπολογίζονται όμως τα μόρια;

Για την εισαγωγή στα τμήματα κάθε Επιστημονικού Πεδίου, υπολογίζονται τα τέσσερα (4) μαθήματα και οι συντελεστές βαρύτητας τα οποία προβλέπονται στην Ομάδα Προσανατολισμού όπου ανήκει ο υποψήφιος για το συγκεκριμένο Επιστημονικό Πεδίο. Ο τρόπος υπολογισμού των μορίων για εισαγωγή στις Σχολές και τα Τμήματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης  βασίζεται μόνο στο γραπτό βαθμό των 4 ή 5 μαθημάτων.

Τα μόρια για κάθε επιστημονικό πεδίο προκύπτουν από τα 4 μόνο μαθήματα του κάθε πεδίου.

Για τον υπολογισμό των μορίων εφαρμόζεται ο τύπος:

[ (Α+Β+Γ+Δ) x 2 + (Α x 1,3) + (Β x 0,7) ] x 100 = ΣΥΝΟΛΟ ΜΟΡΙΩΝ για συγκεκριμένο πεδίο, όπου Α, Β, Γ, Δ είναι οι γραπτοί βαθμοί των 4 πανελλαδικών μαθημάτων του συγκεκριμένου πεδίου και Α,Β είναι οι γραπτοί βαθμοί των 2 μαθημάτων με συντελεστές βαρύτητας του συγκεκριμένου πεδίου.

Σε περίπτωση που ο υποψήφιος διεκδικεί την εισαγωγή του σε πεδίο με μειωμένους συντελεστές βαρύτητας, τότε για τον υπολογισμό των μορίων εφαρμόζεται ο τύπος:

[ (Α+Β+Γ+Δ) x 2 + (Α x 0,9) + (Β x 0,4) ] x 100 = ΣΥΝΟΛΟ ΜΟΡΙΩΝ για συγκεκριμένο πεδίο, όπου Α, Β, Γ, Δ είναι οι γραπτοί βαθμοί των 4 πανελλαδικών μαθημάτων του συγκεκριμένου πεδίου και Α,Β είναι οι γραπτοί βαθμοί των 2 μαθημάτων με μειωμένους συντελεστές βαρύτητας του συγκεκριμένου πεδίου.

Και στις δύο ανωτέρω περιπτώσεις, στο ΣΥΝΟΛΟ ΜΟΡΙΩΝ θα προστεθούν και τα επιπλέον μόρια που θα συγκεντρώσει ο υποψήφιος από τυχόν εξέτασή του σε ειδικά μαθήματα ή πρακτικές δοκιμασίες με τους αντίστοιχους συντελεστές του αρ. 2 της αριθμ. Φ.253/193309/Α5/2015 (ΦΕΚ 2647/Β΄) Υ.Α., για να προκύψει ένα διαφορετικό σύνολο μορίων, που θα ισχύει μόνο για τμήματα που απαιτούν ειδικά μαθήματα ή πρακτικές δοκιμασίες.



Μηχανογραφικό

Ανοικτό είναι το σύστημα για το Μηχανογραφικό Δελτίο 2017 όπου οι υποψήφιοι δηλώνουν τις σχολές προτίμησης τους ενώ βασικό στοιχείο για την συμπλήρωση του αποτελεί η ανάρτηση των βαθμών ώστε να γνωρίζουν ποιες επιλογές σχολών θα τους δώσουν τις καλύτερες ευκαιρίες για εισαγωγή στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας αντίστοιχα.

Ειδικότερα, το υπουργείο περιγράφει τα βήματα που πρέπει να κάνουν οι υποψήφιοι πριν από την κατάθεση του μηχανογραφικού 2017. Ενδεικτικά, ο υποψήφιος μπορεί να επισκέπτεται την ιστοσελίδα http://exams.it.minedu.gov.gr.

θα χρειαστεί τον κωδικό υποψηφίου που αναγράφεται στο Δελτίο Εξεταζομένου και τον προσωπικό κωδικό ασφαλείας, για τον οποίο πρέπει να πάει στο σχολείο του, προκειμένου να τον δημιουργήσει.

Κατόπιν αφού δει τα τμήματα που επιθυμεί, μπορεί να υποβάλει προσωρινό μηχανογραφικό δελτίο, το οποίο μπορεί να το τροποποιεί και να το εκτυπώνει όσες φορές επιθυμεί.

Όταν είναι απολύτως σίγουρος για τις επιλογές του, τότε πρέπει να προχωρήσει στην οριστική υποβολή του δελτίου. Με την οριστική υποβολή η αίτηση του υποψηφίου αποκτά μοναδικό αριθμό πρωτοκόλλου και «κλειδώνει».

baseis-panellinies0925.JPG

Εκτιμήσεις για τις Βάσεις 2017

Με βάση τα στοιχεία από ένα δείγμα λίγο κάτω από το 10% των γραπτών φαίνεται πως θα υπάρξει εφέτος μια σταθερότητα στις βάσεις των νομικών σχολών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, μια σημαντική άνοδος στα παιδαγωγικά τμήματα, διατήρηση των υψηλών βάσεων στις ιατρικές σχολές σε όλη τη χώρα, ενώ αναμένεται σημαντική μείωση των βάσεων σε πολυτεχνικά και οικονομικά τμήματα, ανάλογα βέβαια με την σχολή και τη ζήτηση που θα υπάρξει καθώς εφέτος υπήρξε και σημαντική μείωση του αριθμού των εισακτέων σε πολλές περιπτώσεις.

Το 1ο πεδίο είναι αυτό με τον μεγαλύτερο ανταγωνισμό καθώς οι υποψήφιοι εφέτος είναι κατά 3.474 περισσότεροι σε σχέση με πέρυσι. Η αναντιστοιχία ωστόσο εισακτέων – θέσεων οθεί πολλές από τις σχολές σε άνοδο, η οποία ωστόσο δεν θα είναι εμφανείς σε σχολές υψηλής ζήτησης λόγω της δυσκολίας των θεμάτων.

Τα δύσκολα και πολλά θέματα που έπεσαν στα Μαθηματικά. Σε εξεταστικά κέντρα που βαθμολογήθηκαν Μαθηματικά σε 1.500 γραπτά από Αθήνα και Θεσσαλονίκη μόνο 8 βαθμολογήθηκαν με άριστα και ποσοστό μεγαλύτερο του 50% βαθμολογήθηκε με βαθμό κάτω από 5. Περίπου το 30% των εξεταζομένων κινήθηκε γύρω στο 10.

Σε άλλο βαθμολογικό κέντρο, σε 1.000 γραπτά μόνο 5 βαθμολογήθηκαν με άριστα, ενώ ποσοστό 30% κινήθηκε γύρω στο 10 στα Μαθηματικά. Και σε Χημεία, Ανάπτυξη Εφαρμογών και Οικονομία, οι βαθμολογίες διαμορφώνονται χαμηλότερα σε σχέση με πέρυσι, με πολλά γραπτά να είναι κάτω από τη βάση.

Στο 2ο επιστημονικό πεδίο θα δουν, λόγω της… πανωλεθρίας στα μαθηματικά, τις βάσεις σε πολλές σχολές να… γκρεμίζονται. Μάλιστα η πτώση θα είναι πολύ μεγαλύτερη στις σχολές της επαρχίας. Παράλληλα η πληθώρα των επιλογών για μια θέση σε 224 τμήματα διαχέει τους υποψήφιους και έτσι όλα δείχνουν πολύ σημαντική πτώση.

Στο 3ο επιστημονικό πεδίο, αντίθετα, θα υπάρξει πολύ σημαντική άνοδος στις βάσεις των παιδαγωγικών τμημάτων λόγω του ότι οι βάσεις πέρυσι ήταν σε πολύ χαμηλά επίπεδα ενώ φέτος διπλασιάστηκαν και οι υποψήφιοι που θέλησαν να εξεταστούν στα μαθηματικά γενικής παιδείας.

Οι υποψήφιοι του 3ου επιστημονικού πεδίου που επέλεξαν αποκλειστικά ιατρικές σχολές θα δουν τις βάσεις να αυξάνονται κάπως λόγω της μείωσης του αριθμού των εισακτέων.

Στο 5ο επιστημονικό πεδίο τα μαθηματικά κατεύθυνσης ρίχνουν τις βάσεις σε σχολές Οικονομίας και Διοίκησης, ωστόσο γενικότερα στις σχολές των ΑΕΙ της Αττικής λόγω της αυξημένης ζήτησης δύσκολα θα υπάρξουν μειώσεις στα επίπεδα των βάσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου