Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013

Στο taxisnet τα τέλη Κυκλοφορίας 2014

Στο taxisnet τα τέλη Κυκλοφορίας 2014

Μέσω διαδικτύου θα δίνονται και φέτος τα ειδοποιητήρια για τα τέλη κυκλοφορίας 2014.

Όπως ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κ. Χάρης Θεοχάρης οι υπόχρεοι θα λαμβάνουν από τις αρχές Νοεμβρίου τα τέλη κυκλοφορίας 2014, που για πολλούς χιλιάδες φορολογούμενους θα περιέχουν και το φόρο πολυτελείας του 2013,αποκλειστικά μέσω της ιστοσελίδα της ΓΓΠΣ.

Διαβάστε περισσότερα τέλη κυκλοφορίας 2014

Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013

Προνοιακά επιδόματα Ιουλίου Αυγούστου 2013

Προνοιακά επιδόματα Ιουλίου Αυγούστου 2013 πότε θα δοθούν

Καθυστέρηση για ακόμη μία φορά παρουσιάζεται στην πληρωμή για τα προνοιακά επιδόματα στους δικαιούχους για τους μήνες Ιούλιο Αυγουστο 2013.

Σύμφωνα με πληροφορίες του dikaiologitika.gr μέχρι τις 15 Οκτωβρίου θα έχει δοθεί η έγκριση απο το υπουργείο Εσωτερικών να διατεθεί το κονδύλι στους δήμους για τα προνοιακά επιδόματα Ιουλίου Αυγούστου 2013 ώστε οι δήμοι με την σειρά τους να πιστώσουν στους λογαριασμούς των δικαιούχων τα ποσά που τους αναλογούν

Διαβαστε περισσοτερα προνοιακα επιδοματα Ιουλιου Αυγουστου 2013

Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013

Συντάξεις Οκτωβρίου 2013

Συντάξεις Οκτωβρίου 2013 πότε θα δοθούν

Τις ημερομήνιες που θα καταβληθούν στους συνταξιούχους οι συντάξεις των ταμείων ΙΚΑ , ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και του δημοσίου του μήνα Οκτωβρίου 2013 έκαναν γνωστές με ανακοινώσεις τους το Γενικό Λογιστήριο του Κρατους και τα παραπάνω ασφαλιστικά ταμεία .



Διαβάστε περισσότερα Συντάξεις Οκτωβρίου 2013 πότε θα δοθούν 

Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2013

ΟΑΕΔ : Αίτηση για τα 5μηνα σε δήμους

ΟΑΕΔ : Αίτηση για τα 5μηνα σε δήμους από 26/9

Ο ΟΑΕΔ ανακοίνωσε με προκήρυξη του την έναρξη του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας για 10000 προσλήψεις με 5μηνα ανέργων σε δημόσιους φορείς. Ποια είναι τα δικαιολογητικά , που θα προσκομίζονται από τους ενδιαφερόμενους στα ΚΠΑ του ΟΑΕΔ, ποια τα κριτήρια που θα γίνουν οι προσλήψεις , αλλά και σε ποιους δήμους και φορείς θα προσληφθούν οι άνεργοι σύμφωνα με την προκήρυξη του ΟΑΕΔ .

Διαβάστε περισσότερα οαεδ αίτηση  

Καταθέσεις για τη δράση της Χρυσής Αυγής

Καταθέσεις για τη δράση της Χρυσής Αυγής


Εκπρόσωποι της πακιστανικής και αιγυπτιακής κοινότητας στην Ελλάδα καταθέτουν στον εισαγγελέα για τις ρατσιστικές επιθέσεις που έχουν δεχτεί τα τελευταία χρόνια μετανάστες από μέλη της Χρυσής Αυγής.


«Έκαναν προπόνηση σε σώματα μεταναστών για να φτάσουν τελικά σε Έλληνα», δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Περάματος, Σωτήρης Πουλικόγιαννης, ο οποίος εξετάστηκε ως μάρτυρας κατηγορίας στον αντεισαγγελέα, Χαράλαμπο Βουρλιώτη, για την επίθεση που είχαν δεχτεί το καλοκαίρι αφισοκολλητές του ΚΚΕ.

FT: Οι Σκοπιανοί δεν έχουν καμία σχέση με τον Μέγα Αλέξανδρο

FT: Οι Σκοπιανοί δεν έχουν καμία σχέση με τον Μέγα Αλέξανδρο


Αλλη μία «σφαλιάρα» έφαγαν οι Σκοπιανοί όσον αφορά τις... ονειρώξεις τους περί Μακεδονίας και Μεγάλου Αλεξάνδρου. Για το εάν ο Μέγας Αλέξανδρος έχει όντως σχέση με τους Σκοπιανούς και το «μακεδονικό» ζήτημα οι «Financial Times» επισημαίνουν πως δεν τίθεται τέτοιο θέμα, καθώς ο Μακεδόνας βασιλιάς ήταν ελληνικής καταγωγής.


Σε άρθρο του στην εφημερίδα ο Στέφεν Σβαρτς, εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ. του Κέντρου Ισλαμικού Πλουραλισμού των ΗΠΑ, επισημαίνει πως, έχοντας ζήσει επί σειρά ετών στα Σκόπια και αναφερόμενος στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ο μεγάλος βασιλιάς ήταν «Ελληνας Μακεδόνας. Η κουλτούρα του ήταν ελληνική και τμήματά της εξαπλώθηκαν σε όσα μέρη κατέκτησε ο Αλέξανδρος, ο οποίος δεν ήταν "Μακεδόνας" με τη δημογραφική έννοια την οποία επικαλούνται οι κάτοικοι της ΠΓΔΜ» τονίζει και αναφέρει πως ο Μακεδόνας βασιλιάς έζησε τον 4ο αιώνα π.Χ., ενώ οι Σλαβομακεδόνες, οι πρόγονοι των σημερινών Σκοπιανών, κατοίκησαν τα Βαλκάνια τον 6ο - 7ο αιώνα μ.Χ.

Ο δικηγόρος της οικογένειας Φύσσα κάνει λόγο για ενέδρα

Ο δικηγόρος της οικογένειας Φύσσα κάνει λόγο για ενέδρα


Για «ενέδρα» που είχαν στήσει στον Παύλο Φύσσα κάνει λόγο ο δικηγόρος της οικογένειας του θύματος, Γιώργος Μαραγκός.


Ο κ. Μαραγκός, μιλώντας σήμερα το πρωί στο ραδιόφωνο του Alpha, σημείωσε ότι ο 34χρονος «ήταν στοχοποιημένος διότι ενοχλούσαν τα τραγούδια του».

Ποινή φυλάκισης 12 μηνών σε πολιτευτή της Χρυσής Αυγής

Ποινή φυλάκισης 12 μηνών σε πολιτευτή της Χρυσής Αυγής


Ποινή φυλάκισης 12 μηνών με τριετή αναστολή, επέβαλε το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ιωαννίνων, σε πολιτευτή της Χρυσής Αυγής για το αδίκημα της απρόκλητης έμπρακτης εξύβρισης κατά συρροή, σε βάρος 3 νεαρών γυναικών, χθες το βράδυ μέσα στην Ασφάλεια Ιωαννίνων.


Οι τρεις κοπέλες, είχαν προσαχθεί μαζί με 20 άλλους νεαρούς, για την επίθεση που έγινε από αγνώστους, λίγο μετά τις 7 το απόγευμα, στο κατάστημα στρατιωτικών ειδών, που διατηρεί ο πρώην πολιτευτής της Χ.Α. στο κέντρο των Ιωαννίνων.

Καυτά ερωτήματα για ΕΛΒΟ

Καυτά ερωτήματα για ΕΛΒΟ


Την κατηγορηματική αντίθεσή του στην ιδιωτικοποίηση της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων (ΕΛΒΟ) επαναλαμβάνει με ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων στην εταιρία, ενώ παράλληλα καταλογίζει στην κυβέρνηση προχειρότητα και βιασύνη στη λήψη αποφάσεων, αλλά και «συστηματική παραπληροφόρηση» για το θέμα. Στην ανακοίνωσή τους, οι εργαζόμενοι κάνουν λόγο για παρουσίαση «κατά παραγγελία "οικονομικών εκθέσεων" ειδικών και αδρά πληρωμένων "συμβούλων", οι οποίες», όπως ισχυρίζονται, «ως εκ θαύματος παρουσιάζουν ως ζημιογόνες και μη διατηρήσιμες ακόμη και βιομηχανίες όπως η ΕΛΒΟ, που έχουν συνεισφέρει τα μέγιστα στην αμυντική θωράκιση της χώρας».

ΣΟΥΛΕΙΜΑΝ: Το τρέιλερ του 4ου κύκλου - ΒΙΝΤΕΟ

ΣΟΥΛΕΙΜΑΝ: Το τρέιλερ του 4ου κύκλου - ΒΙΝΤΕΟ


Επιστρέφει στις τηλεοπτικές μας οθόνες η τουρκικη σειρά που καθήλωσε χιλιαδες τηλεθεατές. Σύµφωνα µε τις πληροφορίες, για την 4η σεζόν έχουν προγραµµατιστεί 28 επεισόδια.


Στο πρώτο επεισόδιο της 4ης σεζόν -δηλαδή το 104ο προβολής στην Τουρκία- θα βρεθούµε στο 1544, µε τη Χουρέµ να εµφανίζεται 15 χρόνια µεγαλύτερη σε ηλικία. Ο Μεγάλος Βεζίρης εκείνης της περιόδου, Χαντίµ Σουλεϊµάν, και ο Χουσρέβ Πασάς συγκρούονται ύστερα από υπόγεια παρέµβαση του Ρουστέµ. Ως γνωστόν, ο Ρουστέµ κάνει τα πάντα για να φτάσει στα αυτιά του Σουλτάνου η διαµάχη των δύο αντρών στοχεύοντας να γίνει ο ίδιος ο επόµενος Μεγάλος Βεζίρης της ∆υναστείας. Στη Σύνοδο µάλιστα οι δύο Πασάδες φτάνουν στο σηµείο να βγάλουν µαχαίρι ο ένας στον άλλον µπροστά στον Σουλεϊµάν, µε αποτέλεσµα ο Σουλτάνος να τους απαλλάξει από τα καθήκοντά τους. Έτσι, ο Ρουστέµ Πασάς πραγµατοποιεί το µεγάλο του όνειρο και στέφεται Μέγας Βεζίρης. Οι εχθροί του προσπαθούν να τον «χτυπήσουν» στον γάµο του µε την κόρη του Σουλτάνου. Η Μιχριµάχ πέφτει στην παγίδα και πιστεύει ότι ο Ρουστέµ την απατά. Αργότερα, ο Μεγάλος Βεζίρης αποκαλύπτει την αλήθεια…

Πάτρα: 243 θέσεις για 5μηνα από τον ΟΑΕΔ

Πάτρα: 243 θέσεις για 5μηνα από τον ΟΑΕΔ


Δημοσιεύθηκε χθες η διαδικασία πρόσληψης προσωπικού μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα. Στη Δυτική Ελλάδα δημιουργούνται 715 θέσεις από τις οποίες οι 243 αφορούν στον Δήμο Πατρέων.
Στην πρόσκληση που αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ, αναφέρεται ότι για την περιφερειακή ενότητα Αχαΐας προβλέπονται 31 θέσεις, για τον Δήμο Αιγιάλειας 46 θέσεις, για τον Δήμο Δυτικής Αχαΐας 29, για τον Δήμο Ερυμάνθου 7 και για τον Δήμο Καλαβρύτων 5.

Ενιαίος φόρος ακινήτων: Επτά αλλαγές βελτιώσεις

Ενιαίος φόρος ακινήτων: Επτά αλλαγές βελτιώσεις


Σε επτά βελτιώσεις στο σχέδιο για το νέο Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, ο οποίος θα επιβληθεί από το 2014 με στόχο να μπουν τουλάχιστον 2,9 δισ. ευρώ στα δημόσια ταμεία, προχώρησε το οικονομικό επιτελείο προκειμένου να κατευνάσει τις αντιδράσεις εντός και εκτός κυβέρνησης.


Το νέο σχέδιο περιλαμβάνει βελτιώσεις στη φορολόγηση των οικοπέδων, μικρές παρεμβάσεις στα αγροτεμάχια, αλλά καμία αλλαγή στη φορολόγηση των κατοικιών.Συγκεκριμένα:

ΟΑΕΔ-OAED: Κάνετε την αίτηση για τα πεντάμηνα στους Δήμους

ΟΑΕΔ-OAED: Κάνετε την αίτηση για τα πεντάμηνα στους Δήμους


Ξεκινά το πρώτο από τα τέσσερα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας για την πρόσληψη 10.000 εγγεγραμμένων στον ΟΑΕΔ ανέργων, σε Δήμους.
Πρόκειται για άνεργους υποχρεωτικής εκπαίδευσης, γενικών καθηκόντων, που θα προσληφθούν για την απασχόληση πέντε μηνών, σε Δήμους. Η προθεσμία υποβολής αίτησης για το συγκεκριμένο πρόγραμμα λήγει στις 11-10-2013 στις 12.00 το μεσημέρι.


Οι αιτήσεις γίνονται μόνο με ηλεκτρονικό τρόπο στον διαδικτυακό τόπο του ΟΑΕΔ www.oaed.gr, χρησιμοποιώντας το σχετικό πεδίο καταχώρισης ηλεκτρονικών αιτήσεων.

Οικογενειακό επίδομα 2013: Πότε πληρώνεται η 2η δόση

Οικογενειακό επίδομα 2013: Πότε πληρώνεται η 2η δόση


4 - 7 Οκτωβρίου όσοι δεν έχουν πάρει καθόλου το οικογενειακό επίδομα θα λάβουν την 1η και την 2η δόση. Επίσης, εκείνοι που έχουν πάρει την 1η θα πάρουν και την 2η.


Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες η επόμενη πληρωμή για το επίδομα τέκνων του ΟΓΑ θα γίνει έως την 6 Οκτωβρίου 2013. Η πληρωμή αυτή για το επίδομα τέκνων του ΟΓΑ θα αφορά την τρίτη δόση για όσους έχουν πάρει τις δύο προηγούμενες δόσεις.


Επίσης έγινε γνωστό ότι το επίδομα τέκνων του ΟΓΑ που θα πληρωθεί τον Οκτώβριο θα αφορούν και τις τρείς δόσεις σε δικαιούχους που δεν είχε εκκαθαριστεί η φορολογική τους δήλωση και δεν είχαν λάβει κάποια από τις προηγούμενες.Υπενθυμίζουμε ότι το επίδομα τέκνων δικαιούνται ακόμη και όσοι γονείς έχουν ένα παιδι. Έτσι η πληρωμή για το επίδομα τέκνων ΟΓΑ θα αφορά περίπου 440 χιλιάδες δικαιούχους από τους οποίους οι 170 χιλιάδες θα πάρουν για πρώτη φορά το επίδομα. Πρόκειται για την μεγαλύτερη πληρωμή για το επίδομα τέκνων σε σχέση με τις δύο προηγούμενες αφού θα φτάσει τα 220 εκατ ευρώ.

Στεγαστικό-προνοιακό επίδομα: Τι αλλάζει το 2014

Στεγαστικό-προνοιακό επίδομα: Τι αλλάζει το 2014


Την κατάργηση επιδομάτων που είναι σε ισχύ και την ενοποιήση τους σε ένα νέο επίδομα με βάση εισοδηματικά κριτήρια προτείνει η έκθεση του ΟΟΣΑ για την αναμόρφωση της πολιτικής πρόνοιας στην Ελλάδα.


Ο ΟΟΣΑ εισηγείται με την έκθεση του την θέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων για όλα τα προνοιακά επιδόματα ( ήδη έχουν εφαρμοστεί για το οικογενειακό επίδομα και το ΕΚΑΣ), χoρήγηση ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος σε όσους βρίσκονται κάτω από τα όρια της φτώχειας, πιλοτικά από το 2014, και χορήγηση επιδόματος ανεργίας 200 ευρώ προς τους μακροχρόνια ανέργους για διάστημα άνω των 12 μηνών προτείνει .

Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013

Εποχιακό επίδομα ανεργίας

Παρέμβαση για το εποχιακό επίδομα ανεργίας

 Την παρέμβαση του επιτρόπου Εργασίας της ΕΕ, Λάσλο Άντορ, για το εποχιακό επίδομα ανεργίας των εργαζομένων στον τουρισμό στην Ελλάδα που χορηγεί ο ΟΑΕΔ , ζητά με επιστολή του ο ελληνικής καταγωγής Γερμανός ευρωβουλευτής Γιώργος Χατζημαρκάκης.

Ο ευρωβουλευτής επισημαίνει πως εξαιτίας των μνημονιακών προβλέψεων στην Ελλάδα, θα μείνουν φέτος το χειμώνα χωρίς εποχιακό επίδομα ανεργίας δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι, κυρίως του τουριστικού τομέα. Σημειώνει χαρακτηριστικά ότι, το 90% των πραγματικών δικαιούχων επιδόματος ανεργίας δεν θα λάβει φέτος το εποχιακό επίδομα ανεργίας, σύμφωνα με εκτιμήσεις από εκπροσώπους των εργαζομένων στην Κρήτη, που αποτελεί τον πρώτο μεγάλο τουριστικό προορισμό της χώρας και έχει χιλιάδες εποχικούς εργαζόμενους στον τουρισμό. Το ίδιο ισχύει, υπογραμμίζει, για τη Ρόδο, την Κέρκυρα και όλες τις νησιωτικές και τουριστικές περιοχές της χώρας, όπου «το εποχιακό επίδομα ανεργίας αποτελεί το συμπλήρωμα του εισοδήματος που προσπαθούν να κερδίσουν σε διάστημα 4-5 μηνών οι εργαζόμενοι στη "βιομηχανία" της Ελλάδας, που είναι ο τουρισμός».

Διαβάστε περισσότερα Εποχιακό επίδομα ανεργίας

Προκήρυξη κοχ οαεδ 2013

Προκήρυξη κοχ οαεδ 2013

Ο ΟΑΕΔ ανακοίνωσε με προκήρυξη του την έναρξη του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας για 10000 προσλήψεις με 5μηνα ανέργων σε δημόσιους φορείς.Ποια είναι τα δικαιολογητικά , που θα προσκομίζονται από τους ενδιαφερόμενους στα ΚΠΑ του ΟΑΕΔ, ποια τα κριτήρια που θα γίνουν οι προσλήψεις , αλλά και σε ποιους δήμους και φορείς θα προσληφθούν οι άνεργοι σύμφωνα με την προκήρυξη του ΟΑΕΔ.

Οι αιτήσεις για τις 10000 προσλήψεις του ΟΑΕΔ με 5μηνα θα γίνουν ηλεκτρονικά στο oaed.gr αλλά και στα ΚΕΠ Η υποβολή των αιτήσεων των ενδιαφερομένων, για τα 5μηνα, εγγεγραμμένων ανέργων στα μητρώα ανέργων του Οργανισμού ηλικίας 18 ετών και άνω, που επιθυμούν να συμμετάσχουν στη διαδικασία προσλήψεων προσωπικού για την προώθηση της απασχόλησης ξεκινά στις 26-9-2013 και λήγει στις 11-10-2013 και ώρα 12η μεσημβρινή και γίνεται μόνο με ηλεκτρονικό τρόπο στον διαδικτυακό τόπο του ΟΑΕΔ www.oaed.gr, χρησιμοποιώντας το σχετικό πεδίο καταχώρισης ηλεκτρονικών αιτήσεων.

Η ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων μπορεί να πραγματοποιηθεί και μέσω των ΚΕΠ , στην περίπτωση που ο εγγεγραμμένος άνεργος δεν έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο. Δικαίωμα υποβολής ηλεκτρονικών αιτήσεων συμμετοχής στη διαδικασία κατάρτισης του Πίνακα Κατάταξης Ανέργων για την προώθηση της απασχόλησης μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα έχουν μόνο οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του Ο.Α.Ε.Δ., οι οποίοι ανήκουν σε μία τουλάχιστον από τις παρακάτω κατηγορίες:

1. εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, μέλη οικογενειών στις οποίες δεν εργάζεται κανείς και οι σύζυγοι αυτών είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ. 2. εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, μέλη μονογονεϊκών οικογενειών, στις οποίες δεν εργάζεται κανείς
 3. εγγεγραμμένοι νέοι άνεργοι (18 έως 29 ετών) στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ
 4. εγγεγραμμένοι μακροχρόνια άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ
 5. άνεργοι πτυχιούχοι ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ. Δικαιολογητικά για τις προσλήψεις του ΟΑΕΔ

Διαβάστε περισσότερα πηγή Προκήρυξη κοχ οαεδ 2013


Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2013

ΟΑΕΔ ΕΙΔΙΚΟ ΒΟΗΘΗΜΑ ΣΕ ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΟΥΣ

OAED - ΟΑΕΔ ΕΙΔΙΚΟ ΒΟΗΘΗΜΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΡΙΜΗΝΗ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΣΤΑ ΜΗΤΡΩΑ ΑΝΕΡΓΩΝ ΤΟΥ ΟΑΕΔ

  • ΕΙΔΙΚΟ ΒΟΗΘΗΜΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΡΙΜΗΝΗ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΣΤΑ ΜΗΤΡΩΑ ΑΝΕΡΓΩΝ ΤΟΥ ΟΑΕΔ
    • Ποιοι είναι δικαιούχοι του βοηθήματος;

      Οι άνεργοι που δεν έχουν προϋποθέσεις τακτικής επιδότησης, δεν υπάγονται στις κατηγορίες του άρθρου 22 του Ν. 1836/89 (οικοδόμοι, λατόμοι, ασβεστοποιοί κ.λ.π)  και παραμένουν γραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ για τρεις μήνες. Προϋπόθεση για να λάβουν το βοήθημα είναι να έχουν πραγματοποιήσει 60 τουλάχιστον ημερομίσθια κατά τη διάρκεια του έτους που προηγείται της εγγραφής τους στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ και το εισόδημά τους να μην υπερβαίνει ένα καθορισμένο ποσό. Για το έτος 2013 το ποσό αυτό ανέρχεται στα 9.977,99 €. Το ποσό αυτό προσαυξάνεται κατά 293,47 € κάθε ημερολογιακό έτος.
    • Πώς υπολογίζεται το βοήθημα;
      Το επίδομα είναι ίσο προς 15 βασικά ημερήσια επιδόματα ανεργίας και καταβάλλεται ανά τρίμηνο σε τρεις συνολικά δόσεις μέσα στο ίδιο έτος.
    • Τι δικαιολογητικά απαιτούνται;

      •  Εκκαθαριστικό Σημείωμα Εφορίας ή αντίγραφο Φορολογικής δήλωσης
      •  Βιβλιάριο ενσήμων.

ΟΑΕΔ -OAED :ΕΙΔΙΚΟ ΒΟΗΘΗΜΑ ΜΕΤΑ ΤΗ ΛΗΞΗ ΤΗΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗΣ ΛΟΓΩ ΑΝΕΡΓΙΑΣ

OAED - ΟΑΕΔ : Επίδομα ανεργίας

  • ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ
    • Πότε δικαιούμαι να λάβω επίδομα;

       Για να εισπράξετε επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ:
      •  πρέπει να είστε μισθωτός και να έχει λήξει ή να έχει καταγγελθεί από τον εργοδότη (απόλυση) η σύμβαση εργασίας σας.
      •  να είστε ως εργαζόμενος ασφαλισμένος στον κλάδο ανεργίας του ΟΑΕΔ
      •  να έχετε συμπληρώσει μέσα στο 14μηνο ή 12μηνο που προηγείται της αίτησής σας τον αριθμό των ημερομισθίων που προβλέπονται ανάλογα με το επάγγελμά σας.
      •  (από 01.01.2013) να μην έχετε επιδοτηθεί εντός της τετραετίας πριν την ένταξη στην επιδότηση πάνω από 450 ημέρες.
    • Πώς και πότε αρχίζει να καταβάλλεται το επίδομα;

      Ο άνεργος έχει τη δυνατότητα μέσα σε 60 ημέρες από την ημερομηνία της απόλυσης του να εγγραφεί στα μητρώα ανέργων του Οργανισμού στο ΚΠΑ ή την αρμόδια Υπηρεσία του ΟΑΕΔ του τόπου κατοικίας του και να υποβάλει αίτηση για επιδότηση λόγω ανεργίας. Η επιδότηση ανεργίας αρχίζει από την ημέρα της υποβολής της αίτησης για το επίδομα. Ο δικαιούχος που υποβάλλει κατά το πρώτο 7ημερο μετά την καταγγελία ή τη λήξη της σύμβασης του επιδοτείται από την 7η ημέρα.
    • Πώς υπολογίζεται και σε τι ποσό ανέρχεται το επίδομα ανεργίας;

      Το επίδομα ανεργίας καταβάλλεται, σε μηνιαία βάση, αλλά υπολογίζεται σε ημερήσια επιδόματα που ανέρχονται στο 55% του βασικού ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη όπως αυτό καθορίζεται από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.
      Από 12.03.2012 το μηνιαίο επίδομα ανεργίας ανέρχεται στα 360,00 Ευρώ.
      Αν ο δικαιούχος άνεργος έχει προστατευόμενα μέλη οικογένειας το επίδομα προσαυξάνεται για καθένα από αυτά κατά 10%.

      ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΧΩΡΙΣ ΜΕΛΗΜΕ ΕΝΑ ΜΕΛΟΣΜΕ ΔΥΟ ΜΕΛΗΜΕ ΤΡΙΑ ΜΕΛΗΜΕ ΤΕΣΣΕΡΑ ΜΕΛΗΜΕ ΠΕΝΤΕ ΜΕΛΗΜΕ ΕΞΙ ΜΕΛΗ
      360,00 €396,00 €432,00 €468,00 €504,00 €540,00 €576,00 €
      * Με μηνιαίες αποδοχές ασφ/νου πριν την απόλυση από 314,17 € και άνω      

    • Πόσα ημερομίσθια πρέπει να έχουν συμπληρωθεί για θεμελίωση δικαιώματος επιδότησης;

      Αν ο άνεργος επιδοτείται για πρώτη φορά:
      Για τον άνεργο που επιδοτείται για πρώτη φορά, ο ελάχιστος αριθμός ημερομισθίων που πρέπει να έχει συμπληρώσει για να δικαιούται να λάβει επίδομα είναι 80 κατ’ έτος την τελευταία διετία πριν την υποβολή της αίτησης για την επιδότησή του, εκ των οποίων τα 125 ημερομίσθια πρέπει να έχουν πραγματοποιηθεί το τελευταίο 14μηνο χωρίς να υπολογίζονται οι δύο τελευταίοι πριν την απόλυση μήνες.
      Επίσης, επίδομα ανεργίας λαμβάνει και ο εργαζόμενος που κατά τα δύο έτη πριν την καταγγελία ή τη λήξη της σύμβασής του έχει πραγματοποιήσει 200 ημέρες εργασίας (χωρίς να υπολογίζονται οι δύο τελευταίοι μήνες) και όχι λιγότερες από 80 ημέρες εργασίας κάθε έτος.
      Αν ο άνεργος έχει επιδοτηθεί ξανά στο παρελθόν:
      Ο άνεργος που έχει επιδοτηθεί ξανά στο παρελθόν πρέπει να έχει πραγματοποιήσει 125 ημέρες εργασίας το τελευταίο 14μηνο, πριν από την απόλυσή του, χωρίς να υπολογίζονται (στις 125) οι ημέρες εργασίας των δύο τελευταίων μηνών.
      Αν πρόκειται για απασχολούμενο σε τουριστικά ή άλλα εποχικά επαγγέλματα πρέπει να έχει εργαστεί 100 ημέρες το τελευταίο 12μηνο, με την προϋπόθεση ότι έχει εργαστεί ως εποχικός για δύο συνεχείς περιόδους απασχόλησης. Με αυτά τα ημερομίσθια λαμβάνει την ελάχιστης διάρκειας επιδότηση ανεργίας για διάστημα δηλαδή πέντε μηνών.
      Για ορισμένες κατηγορίες εργαζόμενων (π.χ. οικοδόμοι) η επιδότηση δίνεται εφόσον έχουν πραγματοποιηθεί 100 ημέρες εργασίας  το τελευταίο 14μηνο, χωρίς να υπολογίζονται οι ημέρες εργασίας των δύο τελευταίων μηνών πριν την απόλυση.
    • Έχω τις προϋποθέσεις που αναφέρετε στην παραπάνω ερώτηση αλλά έχω επιδοτηθεί και μέσα στην τελευταία τετραετία. Δικαιούμαι και για πόσο χρονικό διάστημα να επιδοτηθώ λόγω ανεργίας;

      Από 01.01.2013 εκτός των ανωτέρω προϋποθέσεων για την επιδότηση ανεργίας, θα υπολογίζεται και το άθροισμα των ημερήσιων επιδομάτων που έχει λάβει ο συγκεκριμένος άνεργος κατά την τελευταία τετραετία. Παραδείγματα:
      -Άνεργος που η επιδότηση του αρχίζει την 3.1.2013 και σύμφωνα με τις ημέρες ασφάλισής του δικαιούται 5μηνη επιδότηση (δηλ. 125 ημερήσια επιδόματα ανεργίας) αλλά από 3.1.2009 έως 3.1.2013 του έχουν χορηγηθεί 50 ημερήσια επιδόματα ανεργίας, θα λάβει ολόκληρη την επιδότηση [εφόσον 450-50=400 και το 125 είναι μικρότερο από το 400].
      - Άνεργος που η επιδότηση του αρχίζει την 3.1.2013 και σύμφωνα με τις ημέρες ασφάλισής του δικαιούται 12μηνη επιδότηση (δηλ. 300 ημερήσια επιδόματα ανεργίας) αλλά από 3.1.2009 έως 3.1.2013 του έχουν χορηγηθεί 250 ημερήσια επιδόματα ανεργίας, θα εγκριθεί διάστημα επιδότησης το υπόλοιπο από το όριο των 450, δηλ. 200 ημέρες επιδότησης [εφόσον 450-250=200].
      -Άνεργος που η επιδότηση του αρχίζει την 3.1.2013 και σύμφωνα με τις ημέρες ασφάλισής του δικαιούται 6μηνη επιδότηση (δηλ. 150 ημερήσια επιδόματα ανεργίας) αλλά από 3.1.2009 έως 3.1.2013 του έχουν χορηγηθεί 450 ημερήσια επιδόματα ανεργίας. Στην περίπτωση αυτή ο άνεργος δεν θα λάβει επιδότηση ανεργίας γιατί έχει συμπληρώσει το όριο των 450 ημερήσιων επιδομάτων.
    • Τι δικαιολογητικά χρειάζομαι;

       Για την βεβαίωση δικαιώματος επιδότησης ανεργίας από τον ΟΑΕΔ ο άνεργος προσκομίζει στο ΚΠΑ ή την Υπηρεσία του Οργανισμού:
      1. Το έγγραφο της Καταγγελίας Σύμβασης Εργασίας ή βεβαίωση της Λήξης Σύμβασης Ορισμένου χρόνου (με πρωτότυπη σφραγίδα και υπογραφή εργοδότη).
      2. Το έντυπο «Βεβαίωση Εργοδότη» το οποίο συμπληρώνει ο εργοδότης σύμφωνα με τις εγγραφές της ΑΠΔ (Αναλυτική Περιοδική Δήλωση που υποβάλλεται στο ΙΚΑ) του τελευταίου τριμήνου πριν από την καταγγελία της σύμβασης εργασίας. Το έντυπο αυτό θα φέρει πρωτότυπη σφραγίδα και υπογραφή του εργοδότη, χωρίς κάποια επιπλέον σφραγίδα επικύρωσης από το αρμόδιο κατάστημα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.
      3. Το οικογενειακό βιβλιάριο Ασθενείας, εφόσον έχει προστατευόμενα μέλη στην οικογένειά του, προκειμένου να του δοθεί η σχετική προσαύξηση.
      4. Το πλέον πρόσφατο Εκκαθαριστικό Σημείωμα Εφορίας ή εφόσον δεν υπάρχει, επικυρωμένο αντίγραφο της τελευταίας δήλωσης εισοδήματος.
      5. Την Αστυνομική του Ταυτότητα.
      6. Αποδεικτικό Διεύθυνσης Κατοικίας του ασφαλισμένου (π.χ. λογαριασμός ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ).
      7. Λογαριασμό Εθνικής Τραπέζης (ΙΒΑΝ) στον οποίο είναι πρώτος δικαιούχος. Σε περίπτωση που δεν έχετε λογαριασμό στην Εθνική Τράπεζα, η Υπηρεσία μας σας δίνει Βεβαίωση για άνοιγμα λογαριασμού στην Εθνική Τράπεζα χωρίς καμία επιβάρυνση.
      8. Αν πρόκειται για πολίτες τρίτων χωρών: άδεια διαμονής και άδεια εργασίας σε ισχύ
    • Κάθε πότε πρέπει να εμφανίζομαι στον ΟΑΕΔ προκειμένου να πιστώνεται το επίδομα ανεργίας;

      Οι επιδοτούμενοι άνεργοι δεν χρειάζεται να εμφανίζονται κάθε μήνα στην Υπηρεσία του ΟΑΕΔ για την πίστωση του επιδόματός τους, αλλά μόνο τον τρίτο μήνα κάθε τριμήνου επιδότησης. 
      Σημαντικές πληροφορίες:
      • Οι ημερομηνίες που θα παρουσιάζονται στον ΟΑΕΔ, θα ορίζονται στη σχετική απόφαση επιδότησης που θα παραλάβει από την Υπηρεσία
      • Κάθε μήνας επιδότησης θα πιστώνεται αυτόματα στον λογαριασμό του εφόσον ο δικαιούχος παρουσιάζεται ανελλιπώς και υποχρεωτικά στα χρονικά διαστήματα που του έχουν καθοριστεί με την απόφαση επιδότησης
      • Όταν συντρέξει λόγος αναστολής ή διακοπής της επιδότησης θα πρέπει να ενημερώσει εντός οκτώ (8) εργάσιμων ημερών και σε κάθε περίπτωση πριν τη λήξη της επιδότησης την αρμόδια Υπηρεσία του ΟΑΕΔ.
        • Η ενημέρωση μπορεί να γίνει αρχικά με οποιοδήποτε τρόπο, δηλαδή δια τηλεφώνου, φαξ, επιστολής, ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ή από τον ίδιο προσωπικά ή δια αντιπροσώπου. Στη συνέχεια πρέπει, και σε εύλογο χρόνο, να ακολουθήσει η προσκόμιση των σχετικών παραστατικών (αναγγελία πρόσληψης, βιβλιάριο ασθενείας, απόφαση συνταξιοδότησης κ.λ.π.) προκειμένου να ολοκληρωθεί η αναστολή ή διακοπή της επιδότησης.
      • Το δελτίο ανεργίας του επιδοτούμενου ανέργου θα ισχύει για ένα τρίμηνο μετά τη λήξη της επιδότησής του (εφόσον δεν συνέτρεξε λόγος αναστολής ή διακοπής) και παραμένει άνεργος (βλ. και ερωτήσεις για Ανανέωση Δελτίου Ανεργίας).
    • Πότε ακριβώς καταβάλλεται το επίδομα ανεργίας;

      Η καταβολή των μηνιαίων επιδομάτων γίνεται πλέον μια φορά την εβδομάδα και συγκεκριμένα την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε εβδομάδας (Παρασκευή) με πίστωση του τραπεζικού λογαριασμού κάθε δικαιούχου.
      Η πίστωση περιλαμβάνει τις αξιώσεις που αφορούν στις ημέρες Δευτέρα έως Κυριακή, δηλαδή το επίδομα καταβάλλεται δεδουλευμένο Δευτέρα έως Παρασκευή και προπληρώνεται το Σάββατο και η Κυριακή.
    • Πότε αναστέλλεται η επιδότηση ανεργίας;

      Η επιδότηση ανεργίας αναστέλλεται από τη στιγμή που ο άνεργος βρει εργασία.
      Επίσης, αναστέλλεται σε περίπτωση ασθένειας, στράτευσης, αναχώρησης στο εξωτερικό, λήξης άδειας διαμονής και εργασίας σε περίπτωση που ο άνεργος είναι αλλοδαπός, ή για οποιοδήποτε άλλο λόγο για τον οποίο παύει να είναι διαθέσιμος για απασχόληση στην αγορά εργασίας.
      Ο ενδιαφερόμενος εντός 8 ημερών θα πρέπει να ενημερώσει την Υπηρεσία που επιδοτείται, αρχικά οποιοδήποτε τρόπο, δηλαδή δια τηλεφώνου, φαξ, επιστολής, ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ή ο ίδιος ή δια αντιπροσώπου. Στη συνέχεια (ή ταυτόχρονα) πρέπει να ακολουθήσει η προσκόμιση των σχετικών παραστατικών για το λόγο της αναστολής, προσκομίζοντας το αντίστοιχο δικαιολογητικό [π.χ. αναγγελία πρόσληψης, βιβλιάριο ασθενείας, βεβαίωση Στρατιωτικής Υπηρεσίας, αεροπορικό εισιτήριο κτλ], ώστε να γίνει η αναστολή της επιδότησής του και να πιστωθεί στο λογαριασμό του το ποσό που προκύπτει ως διαφορά επιδότησης από την τελευταία ημέρα πληρωμής έως και την ημέρα που προέκυψε ο λόγος της αναστολής.
      Αν δεν μπορεί να προσέλθει ο ίδιος, εξουσιοδοτεί το άτομο που επιθυμεί, το οποίο με τη νόμιμα θεωρημένη εξουσιοδότηση και με τα σχετικά δικαιολογητικά θα προσέλθει εκ μέρους του και θα ενημερώσει την Υπηρεσία.
      Το ποσό της χρηματικής διαφοράς που θα προκύψει από την αναστολή της επιδότησης θα πιστωθεί στον τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου.
      Συνέχιση επιδότησης: Το επίδομα ανεργίας συνεχίζεται όταν ο ενδιαφερόμενος υποβάλλει αίτηση στην Υπηρεσία εντός 60 ημερών μετά την άρση του λόγου αναστολής και πριν την πάροδο διετίας από την έκδοση της αρχικής απόφασης επιδότησης.

    • Πότε διακόπτεται η επιδότηση ανεργίας;

      Η επιδότηση του ανέργου διακόπτεται λόγω: α) Συνταξιοδότησης, β) Παράλληλης απασχόλησης και επιδότησης, γ) Θανάτου, δ) Οριστικής ανικανότητας για εργασία, ε) Μη εμφάνισης του στην υπηρεσία του ΟΑΕΔ σε δυο συνεχόμενα χρονικά διαστήματα που του εχουν καθοριστεί απο την απόφαση επιδότησης.
      Σε περίπτωση διακοπής της επιδότησης δεν είναι δυνατό να επακολουθήσει συνέχισή της. Νέα επιδότηση επακολουθεί μόνο, εφόσον μετά τη διακοπή συμπληρωθούν εκ νέου οι προϋποθέσεις επιδότησης.
    • Θέλω να καταθέσω αίτηση για επίδομα ανεργίας. Μπορώ να εξουσιοδοτήσω κάποιον να την υποβάλλει εκ μέρους μου;

      Όχι. Για την αναγνώριση του δικαιώματος για τις παροχές ανεργίας απαιτείται η αυτοπρόσωπη εμφάνιση του ανέργου στην αρμόδια Υπηρεσία του τόπου διαμονής του, η εγγραφή του στους σχετικούς καταλόγους ανέργων και η υποβολή της αίτησής του για χορήγηση επιδόματος ανεργίας.
    • Είμαι επιδοτούμενος άνεργος και επιθυμώ να μεταβώ σε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ για να αναζητήσω εργασία. Θα ανασταλεί το επίδομα ανεργίας μου;

      Βάσει του Κανονισμού 883/2004 και 987/2009 είναι δυνατή η μεταφορά του επιδόματος ανεργίας από το ένα κράτος στο άλλο (κοινοτικό έντυπο U2). Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχει καταβληθεί τουλάχιστον ο πρώτος μήνας προθεσμίας. Η μεταφορά είναι δυνατή για διάστημα 3 μηνών το ανώτερο. Ο ασφαλισμένος οφείλει να εγγραφεί στην υπηρεσία απασχόλησης στο κράτος που μετακινείται και για όλο το διάστημα που βρίσκεται εκεί οφείλει να συμμορφώνεται προς τους κανόνες και τις υποδείξεις της εκεί υπηρεσίας. Αν το τρίμηνο παρέλθει, τότε το επίδομα ανεργίας διακόπτεται. Αν ο ασφαλισμένος επιστρέψει στην Ελλάδα και σε τοπική υπηρεσία πριν τη λήξη του τριμήνου, τότε συνεχίζεται κανονικά η επιδότησή του.
    • Έχω εργαστεί ως μισθωτός, έχω επιδοτηθεί λόγω ανεργίας και τώρα είμαι απλά άνεργος. Επιθυμώ να μεταβώ σε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ για να αναζητήσω εργασία. Πώς μπορώ να αποδείξω την απασχόλησή μου ώστε να συνυπολογιστεί για τυχόν επιδότησή μου σε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ;

      Βάσει του εντύπου U1 (περίοδοι απασχόλησης που μπορούν να ληφθούν υπόψη για τη χορήγηση παροχών ανεργίας) η περίοδος απασχόλησης σε ένα κράτος μέλος της ΕΕ μπορεί να συνυπολογιστεί για την κατοχύρωση επιδόματος ανεργίας σε ένα άλλο κράτος μέλος. Επίσης το έντυπο U1 αποτελεί και βεβαίωση προϋπηρεσίας.
      Στην ιστοσελίδα του Οργανισμού μας θα βρείτε την αίτηση καθώς και το ενημερωτικό φυλλάδιο για την έκδοση του U1 (βλέπε σχετικό σύνδεσμο).
    • Στην Ελλάδα είμαι αυτοαπασχολούμενος, έμπορος ελεύθερος επαγγελματίας, πολιτικός μηχανικός, αγρότης (όχι ασφαλισμένος του ΙΚΑ). Πώς μπορώ να αποδείξω ότι ήμουν ασφαλισμένος σε κάποιο άλλο κράτος μέλος της ΕΕ;

      Ο ΟΑΕΔ είναι αρμόδιος μόνο για τους μισθωτούς στην Ελλάδα και κατά συνέπεια το έντυπο U1 χορηγείται μόνο στους ασφαλισμένους του ΙΚΑ. Οι παραπάνω κατηγορίες ασφαλισμένων πρέπει να επικοινωνήσουν με τον οικείο ασφαλιστικό τους φορέα για να λάβουν κάποιο ανάλογο έντυπο.
    • Στην Ελλάδα είμαι ασφαλισμένος του ΙΚΑ και επιθυμώ να μεταβώ σε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ. Τι πρέπει να κάνω ώστε να έχω ασφαλιστική κάλυψη κατά την παραμονή μου στο εξωτερικό;

      Ο ΟΑΕΔ είναι αρμόδιος αποκλειστικά και μόνο για την ασφάλιση υπέρ ανεργίας. Για τις υπόλοιπες κατηγορίες της ασφάλισης (υγειονομική, συνταξιοδοτική, εργατικού ατυχήματος, κλπ.) αρμόδιο είναι το ΙΚΑ για τους μισθωτούς και οι οικείοι ασφαλιστικοί φορείς για τις λοιπές κατηγορίες ασφαλισμένων.
    • Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να λάβει ένας άνεργος το Δώρο Χριστουγέννων και Πάσχα;

      Λόγω των εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα παρέχεται κάθε χρόνο στους επιδοτούμενους ανέργους οικονομική ενίσχυση ως εξής:
      α. Για τις εορτές των Χριστουγέννων ίση με το ποσό του μηνιαίου επιδόματος ανεργίας, εφόσον έχουν επιδοτηθεί για όλο το χρονικό διάστημα από 1ης Μαΐου μέχρι 31 Δεκεμβρίου. Αν οι επιδοτούμενοι έχουν συμπληρώσει διάρκεια επιδότησης μικρότερη από αυτήν που καθορίζεται πιο πάνω, δικαιούνται οικονομική ενίσχυση ίση με τρία (3) ημερήσια επιδόματα ανεργίας για κάθε μήνα επιδότησης.
      β. Για τις εορτές του Πάσχα ίση με το μισό του μηνιαίου ποσού του επιδόματος ανεργίας, εφόσον έχουν επιδοτηθεί για όλο το χρονικό διάστημα από 1ης Ιανουαρίου μέχρι 30 Απριλίου. Αν οι επιδοτούμενοι έχουν συμπληρώσει διάρκεια επιδότησης μικρότερη από αυτήν που καθορίζεται πιο πάνω, δικαιούνται οικονομική ενίσχυση ίση με τρία (3) ημερήσια επιδόματα ανεργίας για κάθε μήνα επιδότησης.
    • Οι ημέρες επιδότησής μου θεωρούνται συντάξιμες;

      Σύμφωνα με την ασφαλιστική νομοθεσία, για κάθε μήνα επιδότησης ανεργίας, ο ασφαλισμένος δικαιούται έως και 25 ημέρες ασφάλισης. Οι ανωτέρω ημέρες ασφάλισης μπορούν να ληφθούν υπόψη για τον υπολογισμό σύνταξης. Σύμφωνα με την ισχύουσα ασφαλιστική νομοθεσία ο συνολικός αριθμός ημερών ασφάλισης που λαμβάνεται υπόψη είναι 300 ημέρες.
      Συγκεκριμένα, και σύμφωνα με το άρθρο 40 του ν. 3996/2011: «(…) 1. Ως χρόνος ασφάλισης στους φορείς κοινωνικής ασφάλισης λογίζεται, πλην του χρόνου πραγματικής ή προαιρετικής ασφάλισης: α) ο χρόνος στρατιωτικής υπηρεσίας, β) ο χρόνος γονικής άδειας ανατροφής παιδιών, γ) ο χρόνος επιδότησης λόγω ασθένειας και μέχρι 300 ημέρες, καθώς και ο χρόνος επιδότησης λόγω τακτικής ανεργίας και μέχρι 300 ημέρες (…)».

OAED-ΟΑΕΔ: Είσαι άνεργος εδώ και καιρό; Επίδομα 200 ευρώ

OAED-ΟΑΕΔ: Είσαι άνεργος εδώ και καιρό; Επίδομα 200 ευρώ


Το Επίδομα 200 ευρώ των μακροχρόνια ανέργων ξεκινά από το 2014 και αφορά μακροχρόνια ανέργους (άνω των 12 μηνών) που είναι κάτω των 45 ετών και δεν το λαμβάνουν σήμερα από τον ΟΑΕΔ, σύμφωνα με νέα υπουργική απόφαση που επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας.
Συγκεκριμένα το επίδομα 200 ευρώ μακροχρόνια ανέργων θα το δικαιούνται οι άνεργοι, εφόσον έχουν εξαντλήσει το δικαίωμα τακτικής επιδότησης ανεργίας και το ετήσιο οικογενειακό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 10.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 586,08 ευρώ για κάθε ανήλικο τέκνο της οικογένειας. Το επίδομα μακροχρόνια ανέργων ισχύει εδώ κια καιρό για τους ανέργους άνω των 45 ετών και το λαμβάνουν από τον ΟΑΕΔ.
Με το άρθρο πρώτο, παράγραφος ΙΑ, υποπαράγραφος ΙΑ.1, περίπτωση ΙΙΙ, Ν.4093/2012 εισάγονται από 1/1/2014 μεταβολές στο επίδομα μακροχρονίως ανέργων. Με την ανωτέρω διάταξη διευρύνεται ο αριθμός των δικαιούχων, καθώς διευρύνονται τα όρια ηλικίας, τα οποία ορίζονται από 20-66 ετών (από 45-65 που είναι σήμερα). Μέχρι την έναρξη ισχύος των νέων διατάξεων παραμένουν σε ισχύ οι διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 27 του νόμου 3016/2002 και της κοινής υπουργικής απόφασης των Υπουργών Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Οικονομικών με αριθμ. 31092/4-7-2002 (Β' 859), όπως η τελευταία έχει τροποποιηθεί και ισχύει με τις 31217/8-4-2003 (Β' 448) και 14080/513/11-1-2012 (Β' 657) όμοιές της.
Τα δικαιολογητικά αναμένεται να είναι τα ίδια με αυτά που ισχύουν αυτή την στιγμή για το επίδομα μακροχρόνιων ανέργων σε ανέργους άνω των 45 ετών, δηλαδή: 1. Αίτηση του δικαιούχου στην Υπηρεσία ΟΑΕΔ του τόπου διαμονής του. 2. Αντίγραφο φορολογικής δήλωσης επικυρωμένο από την αρμόδια Δ.Ο.Υ. ή εκκαθαριστικό σημείωμα της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. του προηγούμενου οικονομικού έτους. Στην περίπτωση που ο ενδιαφερόμενος δεν έχει υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης, θα προσκομίζει υπεύθυνη δήλωση στην οποία θα αναφέρει ότι δεν υποχρεούται στην υποβολή φορολογικής δήλωσης και ότι δεν είχε ετήσιο οικογενειακό εισόδημα που να υπερβαίνει το ποσό των 10.000 ευρώ κατά το προηγούμενο έτος, προσαυξανόμενο κατά το ποσό που αναλογεί στον αριθμό των ανήλικων τέκνων του.
Στην υπεύθυνη δήλωση θα βεβαιώνει η αρμόδια Δ.Ο.Υ. του ενδιαφερομένου, ότι παρελήφθη από αυτήν όμοια υπεύθυνη δήλωση. Σε περίπτωση που η καταβολή του προαναφερόμενου επιδόματος συνεχίζεται και κατά το επόμενο ημερολογιακό έτος, ο δικαιούχος θα υποβάλλει υπεύθυνη δήλωση στην οποία θα δηλώνει ότι το ετήσιο εισόδημα του προηγούμενου οικονομικού έτους δεν υπερέβη το ποσό των 10.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά το ποσό που αναλογεί στον αριθμό των ανήλικων τέκνων του.
Όσοι από τους δικαιούχους είναι υπόχρεοι υποβολής φορολογικής δήλωσης, θα πρέπει να προσκομίζουν και αντίγραφο φορολογικής δήλωσης αμέσως μετά την υποβολή της στη Δ.Ο.Υ. 3. Υπεύθυνη Δήλωση του δικαιούχου με την οποία βεβαιώνεται: α) ότι ο αιτών δεν συμμετέχει σε επιδοτούμενο πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης, β) ότι δεν λαμβάνει επίδομα από άλλη Υπηρεσία του ΟΑΕΔ και γ) ότι αναλαμβάνει την ευθύνη να γνωστοποιήσει οποιαδήποτε μεταβολή που θα επέλθει στα στοιχεία που δήλωσε υπευθύνως. 4. Φωτοαντίγραφο δελτίου αστυνομικής ταυτότητας. 5. Πρόσφατο πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης για όσους έχουν ανήλικα τέκνα. 6. Αριθμό Λογαριασμού ΙΒΑΝ Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, στον οποίο πρέπει να εμφανίζεται ως πρώτος δικαιούχος.

dikaiologitika.gr

Τα αγκάθια του ΕΣΠΑ

Τα αγκάθια του ΕΣΠΑ


Τα καμπανάκια χτυπούν εδώ και καιρό. Υπάρχει άλλωστε και το «κλασικό» προηγούμενο από φιάσκα περασμένων εποχών, τότε που κλωτσούσαμε τις ευκαιρίες με άνεση και ύβρη. Αραγε σήμερα διδαχθήκαμε;
Την ερχόμενη Παρασκευή συνεδριάζει η Επιτροπή Παρακολούθησης του ΕΣΠΑ Δυτικής Ελλάδος. Σκοπός της είναι να δοθεί έμφαση στην εξέλιξη των έργων και των δράσεων που χρηματοδοτούνται από το Πρόγραμμα.
Η συνεδρίαση κρίνεται ως ιδιαίτερης σοβαρότητας, καθώς είναι η τελευταία που πραγματοποιεί η Επιτροπή πριν από το κλείσιμο του ΕΣΠΑ 2007 - 2013. Τα επόμενα δύο χρόνια το ΕΣΠΑ θα συνεχίζεται μόνον σε επίπεδο υλοποίησης έργων και όχι όμως για την ένταξή τους.
Είναι πολύ πιθανόν στη διάρκεια της συνεδρίασης της Παρασκευής να γίνει απένταξη ορισμένων έργων.
Πληροφορίες της «ΠτΚ» αναφέρουν ότι υπάρχουν τουλάχιστον τρία έργα που θα απενταχθούν:
1. Η αυτοματοποίηση και ηλεκτρονική ειδοποίηση των βλαβών των φωτεινών σηματοδοτών παρότι έχουν προετοιμαστεί τα τεύχη δημοπράτησης.
2. Το έργο πυρανίχνευσης / πυροπροστασίας που «βάλτωσε» επειδή από το 2010 οι υποψήφιοι εργολάβοι βρέθηκαν σε δικαστικές διαμάχες.
*Ο Κόμβος Κ7, που θα συνδέει τη μεγάλη Περιμετρική της Πάτρας με την 111 Εθνική Οδό Πατρών Τριπόλεως στο ύψος της Οβρυάς. Δεν ολοκληρώθηκε ποτέ (!) η Περιβαλλοντική Μελέτη, που είναι προϋπόθεση για οποιοδήποτε περαιτέρω ενέργεια.
Για τα υπόλοιπα έργα παρ' ότι πολλά εξ αυτών δεν έχουν συμβασιοποιηθεί αναμένεται ότι θα μεταφερθούν με συνοπτικές διαδικασίες στο νέο επιχειρησιακό Πρόγραμμα - ΕΣΠΑ Δυτικής Ελλάδας.


Apple: Ουρές για το iPhone

Apple: Ουρές για το iPhone


Μία εικόνα που δείχνει γιατί η Apple ανεξαρτήτως των μεριδίων αγοράς, διαφέρει από τις ανταγωνίστριες εταιρείες Google και Samsung. Στη φωτογραφία ο πρώτος πελάτης - μιας τεράστιας ουράς- που μπήκε στο κατάστημα για να αγοράσει το νέο iPhone σε Apple Store της Γερμανίας.


Έχει να κάνει με την αφοσίωση των πελατών αλλά και την προσωπική σχέση που αισθάνονται ότι έχουν οι αγοραστές με την εταιρεία, σχολιάζει άρθρο του businessinsider..


Τα πρϊόντα της Apple μπορεί να μην είναι πλέον πολύ ανώτερα των ανταγωνιστών και πολλές φορές να είναι αρκετά ακριβότερα αλλά οι φανατικοί λάτρεις της Apple δεν ενδιαφέρονται και ξέρουν ότι η συσκευή που θα αγοράσουν δεν πρόκειται να χαλάσει.


Ο Γερμανός φαν της Apple που περίμενε ώρες ατέλειωτες για να αποκτήσει τη νέα συσκευή χειροκροτήθηκε από τους εργαζόμενους του καταστήματος όταν άνοιξαν οι πόρτες. Και αυτός με τη σειρά του υποκλίθηκε.


Τα αποθέματα των iPhone 5S στα καταστήματα της Apple στο Κάρντιφ και στο Λίβερπουλ είχαν εξαντηληθεί πριν καν ανοίξουν τα μαγαζιά. Κάτι αντίστοιχο συνέβη και στο Σέφιλντ όπου τα iPhone 5S εξαντλήθηκαν μισή ώρα μετά το άνοιγμα.
newmoney.gr

Προεκλογική εκστρατεία 58 εκατ. ευρώ!!!

Προεκλογική εκστρατεία 58 εκατ. ευρώ!!!


Στα 58 εκατ. ευρώ περίπου ανέρχονται τα χρήματα που ξόδεψαν τα πέντε κοινοβουλευτικά κόμματα της Γερμανίας για την προεκλογική εκστρατεία τους, η οποία ολοκληρώνεται αύριο.


Τα κεφάλαια όμως δεν προήλθαν αποκλειστικά από την κρατική επιχορήγηση, αλλά και από μεγάλες γερμανικές εταιρείες, οι οποίες τις περισσότερες φορές φροντίζουν να χρηματοδοτήσουν περισσότερα από ένα κόμματα.


Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η οικονομική εφημερίδα Der Handelsblatt, οι Σοσιαλδημοκράτες ξόδεψαν για την καμπάνια τους περίπου 23 εκατομμύρια ευρώ, έξι εκατομμύρια λιγότερα από το 2009, ενώ οι Χριστιανοδημοκράτες ξόδεψαν 20 εκατομμύρια, όσα και την προηγούμενη φορά.


Οι Φιλελεύθεροι περιόρισαν κατά ένα εκατομμύριο τα έξοδά τους, στα τέσσερα, οι Πράσινοι αύξησαν τα προεκλογικά τους έξοδα κατά 1,8 στα 5,5 εκατομμύρια, όσα και η Αριστερά.


Είναι πάντως χαρακτηριστικό ότι οι επιχειρήσεις δεν ήταν φέτος τόσο γενναιόδωρες όσο στις προηγούμενες εκλογές. Το 2009 είχαν διαθέσει 4,2 εκατομμύρια, ενώ φέτος περιορίστηκαν στο 1,4. «Υπάρχει αυξημένη επιφυλακτικότητα των επιχειρηματιών, αλλά και γενικά των χορηγών, λόγω όλων των σκανδάλων του τελευταίου διαστήματος», εξηγεί ο Μίχαελ Κος, υπεύθυνος της Διεθνούς Διαφάνειας για την χρηματοδότηση των κομμάτων.


Ο ίδιος επισημαίνει ακόμη ότι οι πολίτες μαθαίνουν είτε πολύ αργότερα ή δεν μαθαίνουν ποτέ ποιοι είναι οι επιχειρηματίες που έδωσαν χρήματα στα κόμματα, καθώς μόνο οι δωρεές άνω των 50.000 ευρώ πρέπει να δημοσιοποιούνται άμεσα. Οι υπόλοιπες περιλαμβάνονται αργότερα σε εκθέσεις που υποβάλλουν τα κόμματα. «Γκρίζο» πάντως θεωρείται το σημείο που επιτρέπει για δωρεές κάτω των 10.000 ευρώ ο χορηγός να παραμένει ανώνυμος.


Για αυτές τις εκλογές η εταιρεία Daimler έδωσε από 100.000 σε CDU και SPD, ενώ σε CSU, FDP και Πράσινους έδωσε από 40.000 ευρώ. Η τράπεζα Berenberg έδωσε στους Χριστιανοδημοκράτες 100.000 ευρώ και σε Σοσιαλδημοκράτες και Φιλελεύθερους από 20.000. Για τα άλλα δύο κόμματα, η τράπεζα δήλωσε ευθέως ότι «δεν βλέπει κανέναν λόγο» για χορηγία.


Η ασφαλιστική Allianz έδωσε από 30.000 ευρώ σε όλα τα κόμματα, εκτός από την Αριστερά. Η αυτοκινητοβιομηχανία BMW επέλεξε να μην δώσει μετρητά, αλλά να διαθέσει σε όλα τα κόμματα της Μπούντεσταγκ αυτοκίνητα με δωρεάν λίζινγκ.


Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Χημικών (μεταξύ των οποίων οι εταιρείες BASF, Bayer και Evonik) δώρισε 100.000 στην CDU, 50.000 στην SPD, 64.000 στην FDP και 10.000 στους Πράσινους. Η εταιρεία Tengelmann, κολοσσός στον τομέα των σούπερ μάρκετ, επέλεξε να μην δώσει χρήματα, αλλά να δημοσιεύσει ολοσέλιδη καταχώριση στην χθεσινή Handelsblatt, στην οποία καλούσε ευθέως τους ψηφοφόρους να ψηφίσουν την Άγγελα Μέρκελ.


Το Κόμμα της Αριστεράς δεν δέχεται δωρεές από νομικά πρόσωπα και μάλιστα ζητεί να απαγορευθούν.
newmoney.gr

Ξύπνησε η 17χρονη Ασπασία από το Άργος

Ξύπνησε η 17χρονη Ασπασία από το Άργος


Τα πρώτα χαμόγελα εμφανίστηκαν στο πρόσωπο της μητέρας της Ασπασίας που πυροβολήθηκε από τον ίδιο της τον πατέρα στην κεντρική πλατεία του Άργους καθώς η 17χρονη μισάνοιξε τα μάτια της και αντέδρασε στο χάδι της μαμάς της.


Η 17χρονη δίνει τη μάχη για τη ζωή στη ΜΕΘ του ΚΑΤ από τις 12 Αυγούστου οπότε και έγινε το τραγικό περιστατικό που πάγωσε την Ελλάδα όταν ο πατέρας της την πυροβόλησε και εν συνεχεία αυτοκτόνησε.


Η Ασπασία εξακολουθεί να υποστηρίζεται μηχανικά, αν και κάθε μέρα οι γιατροί της αφαιρούν για λίγο τον αναπνευστήρα ώστε να συνηθίζει. Ωστόσο, αυτό που φοβούνται είναι τα ανθεκτικά μικρόβια της Εντατικής, γι΄αυτό στόχος τους είναι να τη βγάλουν όσο το δυνατόν συντομότερο από εκεί.


Μέχρι στιγμής, δεν έχουν αφαιρέσει τις σφαίρες που έχει η κοπέλα στο μάγουλο και το δεύτερο αυχενικό σπόνδυλο, ενώ το οίδημα στον εγκέφαλο δεν έχει υποχωρήσει όπως έδειξε η αξονική.
protothema.gr

Λίστα για 1.665 διαθέσιμους

Λίστα για 1.665 διαθέσιμους


«Κλείδωσαν» οριστικά οι 12.500 «διαθέσιμοι» του Σεπτεμβρίου κατά τη συνεδρίαση της Παρασκευής του Κυβερνητικού Συμβουλίου Μεταρρύθμισης, καθώς προ των πυλών της... ελληνικής επικράτειας βρίσκεται η έλευση της τρόικας σήμερα το μεσημέρι.


*Φωτογραφία: Χιλιάδες διαδήλωσαν κατά των σχεδίων της τρόικας και του υπουργείου Παιδείας


Η μοναδική εκκρεμότητα ήταν οι διοικητικοί υπάλληλοι από τα πανεπιστήμια της χώρας, μετά την εμπλοκή που είχε δημιουργηθεί με την άρνηση των πρυτανικών αρχών να δώσουν συγκεκριμένες λίστες στο υπουργείο Παιδείας. Το υπουργείο έστειλε τελικά με δική του ευθύνη τις λίστες με 1.665 διοικητικούς υπαλλήλους από οκτώ πανεπιστήμια στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, και αυτοί οι κατάλογοι παρουσιάστηκαν κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου.


Σύμφωνα με πληροφορίες, η λίστα του υπουργείου Παιδείας περιλαμβάνει:


* 600 διοικητικούς υπαλλήλους από το Πανεπιστήμιο Αθηνών,


* 438 από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο,


* 240 από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης,


* 153 από το Πανεπιστήμιο Πατρών,


* 96 από το Πανεπιστήμιο Κρήτης,


* 53 από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων,


* 40 από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας,


* 35 από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.


Μετά την έγκριση της πρότασης θα ακολουθήσει η έκδοση της σχετικής κοινής υπουργικής απόφασης για την κατάργηση των οργανικών θέσεων, με τον κ. Αρβανιτόπουλο να διαβεβαιώνει ότι οι «διαθέσιμοι» θα μετακινηθούν σε άλλες θέσεις πανεπιστημίων και ΤΕΙ που έχουν ελλείψεις.


Ο κατάλογος


Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις ο κατάλογος των «διαθέσιμων» υπαλλήλων είναι ο εξής:


* 2.114 εκπαιδευτικοί από το υπουργείο Παιδείας,


* 2.234 σχολικοί φύλακες από το υπουργείο Εσωτερικών,


* 53 υπάλληλοι του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης,


* 1.672 υπάλληλοι του υπουργείου Υγείας,


* 1.929 υπάλληλοι από εννέα υπουργεία (Οικονομικών, Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Τουρισμού, Ναυτιλίας και Αιγαίου).


* 3.521 θέσεις δημοτικών αστυνομικών από το υπουργείο Εσωτερικών, με νομοθετική ρύθμιση (λόγω μεταφοράς αρμοδιοτήτων), που ψηφίστηκε τον Ιούλιο από τη Βουλή, στις 23 Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, όπως προαναφέρθηκε, υπολογίζεται ότι περίπου 500 από αυτούς είτε θα εξαιρεθούν είτε θα παραμείνουν στους δήμους, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός αυτών που θα μετακινηθούν να είναι περίπου 3.000.


*1.665 διοικητικοί υπάλληλοι από ΑΕΙ και ΤΕΙ.


Τέλος, την Παρασκευή, ο κ. Μητσοτάκης, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα FM, παραδέχτηκε ακόμα μία φορα ότι δεν αποκλείει το γεγονός κάποιοι από τους διαθέσιμους του 2013 να οδηγηθούν σε απόλυση το 2014, όταν, δηλαδή, παρέλθει το οκτάμηνο.


Παράλληλα ο υπουργός υποστήριξε ότι, με εξαίρεση τις πρώτες οριζόντιες περικοπές του Ιουλίου «γιατί βρεθήκαμε σε μια μη διαχειρίσιμη κατάσταση», το υπόλοιπο κύμα διαθεσιμότητας του Σεπτεμβρίου «προέκυψε μετά από εκθέσεις αξιολόγησης, που δείχνουν πού υπάρχουν πλεονάζουσες θέσεις». Πρόσθεσε δε ότι η ίδια πρακτική θα ακολουθηθεί και στο δεύτερο κύμα του Δεκεμβρίου, τονίζοντας ότι «ακόμα υπάρχουν δομές που δεν έχουν αξιολογηθεί, όπως η Τοπική Αυτοδιοίκηση».


**Την αντισυνταγματικότητα των κυβερνητικών κινήσεων είχαν επισημάνει οι πρυτάνεις στις συναντήσεις τους με τον υπουργό Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλο. Οι πρυτάνεις των οκτώ πανεπιστημίων που θίγονται από τις ρυθμίσεις για τη διαθεσιμότητα θα συνεδριάσουν τη Δευτέρα για να συναποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις τους, με το Πανεπιστήμιο Αθηνών να προσανατολίζεται ήδη στην προσφυγή στο ΣτΕ κατά της «πρωτοβουλίας» του υπ. Παιδείας.
enet.gr

Κένυα: 59 νεκροί και 175 τραυματίες σε εμπορικό κέντρο

Κένυα: 59 νεκροί και 175 τραυματίες σε εμπορικό κέντρο


Κορυφώνεται η αγωνία στο Ναϊρόμπι της Κένυας, όπου συνεχίζεται η ομηρεία-θρίλερ στο εμπορικό κέντρο Westgate Mall.


Όπως μεταδίδει το CNN, ο αριθμός των ομήρων που κρατούνται ακόμη από τους ένοπλους ισλαμιστές ανέρχεται σε 30.


Το πρωί της Κυριακής ακούστηκε μπαράζ πυροβολισμών από το εμπορικό κέντρο, και δύο Κενυάτες στρατιώτες βγήκαν τραυματισμένοι από το κτίριο, γεννώντας ανησυχίες ότι οι ένοπλοι άρχισαν να πυροβολούν εν ψυχρώ τους ομήρους.


Ωστόσο, όπως διευκρίνισε στη συνέχεια ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας, τέσσερις πολίτες και δύο στρατιώτες απεγκλωβίστηκαν με τραύματα, μετά από επιχείρηση των αρχών. Συνολικά, 1.000 άτομα βγήκαν με ασφάλεια από το κτίριο, από τη στιγμή της επίθεσης.


Νωρίτερα, σύμφωνα με στοιχεία που μετέδωσε το Associated Press, επικαλούμενο ενημέρωση από τον Ερυθρό Σταυρό, οι νεκροί από τη χθεσινή επίθεση ανέρχονταν σε 43 και οι τραυματίες σε 200.


«Ο αριθμός των ομήρων είναι άγνωστος, κρατούνται όμως σε πολλά διαφορετικά σημεία. Τα επάνω επίπεδα (του εμπορικού κέντρου) ελέγχθηκαν και ασφαλίστηκαν. Δεν υπάρχει επαφή (με τους δράστες)», ανακοίνωσε σε μήνυμά του στο Twitter το Εθνικό Κέντρο Διαχείρισης Καταστροφών.


Την ίδια ώρα, σύμφωνα με ανάρτηση που έκανε επίσης στο Twitter ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος, ο αριθμός των τραυματιών έχει ξεπεράσει τους 300, μεταξύ των οποίων είναι και παιδιά.


Μεταξύ των θυμάτων από την ένοπλη επίθεση είναι δύο Γάλλοι και δύο Καναδοί, όπως ανακοίνωσαν επίσημα οι αρχές των δύο χωρών, και μάλιστα ένα από τα θύματα είναι γυναίκα διπλωμάτης.


Όπως ανακοίνωσε το Σάββατο ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν Αμερικανοί μεταξύ των νεκρών, ωστόσο πολλοί είναι αυτοί που έχουν τραυματιστεί, ενώ ανέφερε επίσης ότι η σύζυγος ενός αμερικανού διπλωμάτη έχασε τη ζωή της από τα πυρά των ενόπλων.


Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της χώρας, Ουχούρου Κενυάτα, είπε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας είχαν να επιτελέσουν ένα «λεπτό έργο», με κύρια προτεραιότητα την διασφάλιση της ζωής των ανθρώπων που κρατούνται όμηροι.


Παρακλάδι της αλ Κάιντα ανέλαβε την ευθύνη


Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε μέσω ανάρτησης στο Twitter η σομαλική οργάνωση αλ-Σαμπάμ, η οποία πρόσκειται στην αλ Κάιντα. «Οι μουτζαχεντίν διείσδυσαν σήμερα κατά το μεσημέρι στο Γουέστγκεϊτ. Σκότωσαν πάνω από 100 Κενυάτες άπιστους και η μάχη συνεχίζεται», αναφέρεται στην ανάρτηση.


«Για μεγάλο διάστημα διεξαγάγαμε πόλεμο ενατνίον των Κενυατών στη δική μας γη, τώρα έχει έρθει η ώρα να μεταφέρουμε το πεδίο της μάχης, να φέρουμε τον πόλεμο στη δική τους γη». Όπως ισχυρίζεται η οργάνωση, η επίθεση αποτελεί «ανταποδοτική δικαιοσύνη για τα εγκλήματα» που διέπραξε ο στρατός της Κένυας στη Σομαλία.


Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, σε μετέπειτα ανάρτησή της η οργάνωση αναφέρει: «Δεν θα υπάρξει απολύτως καμία διαπραγμάτευση με τις αρχές της Κένυας. Έχουν περάσει 10 ώρες και οι Μουτζαχεντίν κρατούν ακόμα δυνατά στο εμπορικό Γουέστγκεϊτ. Κρατούν ακόμα το έδαφος. Όλες οι ευλογίες οφείλονται στον Αλλάχ».


Η επιδρομή στο εμπορικό κέντρο αποτελεί τη χειρότερη τρομοκρατική επίθεση στην Κένυα μετά τη βομβιστική επίθεση στην αμερικανική πρεσβεία στο Ναϊρόμπι το 1998, όπου τουλάχιστον 200 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.


Καταδικάζει την επίθεση το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ


Στη Νέα Υόρκη, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών καταδίκασε την επίθεση αυτή και εξέφρασε «την αλληλεγγύη του στο λαό και την κυβέρνηση της Κένυας σε αυτές τις δύσκολες ώρες». Τα 15 μέλη του ΣΑ επανέλαβαν ότι καταδικάζουν την τρομοκρατία, σε όλες τις μορφές της και δηλώνουν ότι είναι αποφασισμένα να την πολεμήσουν.


Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Μπαν Γκι-Μουν χαρακτήρισε την επίθεση αυτή «προμελετημένη ενέργεια που στόχευε τους ανυπεράσπιστους πολίτες» και εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων και στον πρόεδρο της Κένυας Ουχούρου Κενιάτα, με τον οποίο είχε τηλεφωνική επικοινωνία.
protothema.gr

Τζορτζ Σόρος: Παντρεύτηκε ο δισεκατομμυριούχος 83χρονος!

Τζορτζ Σόρος: Παντρεύτηκε ο δισεκατομμυριούχος 83χρονος!


Ο δισεκατομμυριούχος Τζορτζ Σόρος, 83 ετών, ενώθηκε χθες με τα δεσμά του γάμου με την μόλις 42 ετών, Ταμίκο Μπόλτον.


Ο Σόρος και η Μπόλτον αντάλλαξαν όρκους σε μια μικρή τελετή που πραγματοποιήθηκε στην κατοικία του εκατομμυριούχου στο Μπέντφορντ της Νέας Υόρκης. Στην τελετή παρευρέθηκαν μέλη των οικογενειών του ζευγαριού, συμπεριλαμβανομένων των 5 παιδιών του Σόρος. Είναι ο τρίτος γάμος για τον δισεκατομμυριούχο και ο δεύτερος για την νέα σύζυγό του.


Ανάμεσα στους καλεσμένους ήταν και ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Τζιμ Γιονγκ Κιμ και ηγέτες κρατών όπως ο πρόεδρος της Εσθονίας, Χέντρικ Τόμας Ίλβς, η πρόεδρος της Λιβερίας, Έλεν Τζόνσον Σέρλιφ και ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα.


Την Παρασκευή, το ζευγάρι διοργάνωσε εκδήλωση στην οποία παρευρέθηκαν 300 καλεσμένοι και πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στο Μανχάταν, όπου έγινε παρουσίαση των έργων του Βέλγου ζωγράφου, Ρενέ Μαγκρίτ με τίτλο «Μαγκρίτ: Το Μυστήριο του Συνηθισμένου, 1926-1938».


Το ζευγάρι ζήτησε από τους καλεσμένους αντί για δώρα να γίνουν δωρεές σε σημαντικά φιλανθρωπικά ιδρύματα.
real.gr

Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2013

Επίδομα θέρμανσης δικαιούχοι 2013

Αλλάζει ο τρόπος που θα δοθεί το επίδομα θέρμανσης το 2013 στους δικαιούχους οπου όπως όλα δείχνουν με την αλλαγή των κριτηρίων θα είναι 500 χιλιάδες πολίτες.

Σύμφωνα με την Ελευθεροτυπία η κυβέρνηση σχεδιάζει να δόσει προκαταβολικά το επίδομα θέρμανσης 2013 στους δικαιούχους ωστε να έχουν την δυνατότητα να προμηθευτούν πετρελειο θέρμανσης και όσι δεν έχουν την δυνατότητα να το προαγοράσουν χωρίς το επίδομα θέρμανσης. Επίσης το σίγουρο είναι ότι θα αλλάξουν τα κριτήρια που θα πρέπει να πληρούνται ωστε να λαμβάνεται το επίδομα θέρμανσης 2013.

Τις αλλαγές τις προανήγγειλε ο ίδιος ο κύριος Στουρνάρας μιλώντας στο περιθώριο των εγκαινίων της ΔΕΘ ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων ότι «θα προσπαθήσουμε να διευρύνουμε τα κριτήρια του επιδόματος θέρμανσης και να τα κάνουμε πιο ευέλικτα και περισσότερο ελκυστικά». Ετσι αναμένεται να αυξηθούν τα εισοδηματικά κριτήρια κατά 5.000 ευρώ.

Διαβάστε περισσότερα επίδομα θέρμανσης δικαιούχοι 2013

Πρόγραμμα ΟΑΕΔ για ανέργους πτυχιούχους 2013

Πρόγραμμα ΟΑΕΔ για ανέργους πτυχιούχους 2013

Με αφορμή το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για άνεργους πτυχιούχους για το 2013  που παρέχει επιδότηση σε επιχειρήσεις για την πρόσληψη 2.200 ανέργων έως 35 ετών ο διοικητής του ΟΑΕΔ κ. Θεόδωρος Αμπατζόγλου δήλωσε:

«Το πρόγραμμα αυτό εντάσσεται σε μια σειρά δράσεων που έχουν σαν σκοπό την αντιμετώπιση της ανεργίας που πλήττει ιδιαίτερα τους νέους
επιστήμονες, έτσι ώστε να υποστηριχθεί και να μη χαθεί το αξιόλογο επιστημονικό δυναμικό της χώρας μας.

Σε πρώτη φάση ακόμη 2.200 επιστήμονες θα απασχοληθούν σε ιδιωτικές επιχειρήσεις. Η νέα αυτή μορφή προγραμμάτων απασχόλησης θα
συνεχισθεί σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας. Ο πόλεμος κατά της ανεργίας είναι συνεχής»

Ακολουθεί το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για ανέργους πτυχιούχους 2013

Συγκεκριμένα ξεκίνησε σήμερα στις 19-9-2013 η υποβολή αιτήσεων για συμμετοχή στο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για την επιδότηση σε επιχειρήσεις για  πρόοσλήψεις ανέργων πτυχιούχων ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα, έως 35 ετών».

Το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για την επιδότηση σε επιχειρήσεις στοχεύει στην απασχόληση 2.200 (επιπλέον των 5.000 που είχαν αρχικά προκηρυχθεί σύμφωνα με την με αριθμ. Β118758/5-6-2012 Δημόσια Πρόσκληση και καλύφθηκαν) νέων πτυχιούχων έως 35 ετών, ελληνικών ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων που είναι κάτοχοι πρώτου πτυχίου ή μεταπτυχιακού ή διδακτορικού ή ισότιμου τίτλου σχολών της αλλοδαπής, οι οποίοι αντιμετωπίζουν δυσκολίες ένταξης στην αγορά εργασίας και διανύουν μεγάλα χρονικά διαστήματα σε δουλειές περιστασιακές και υποαμοιβόμενες.

Οι επιχειρήσεις που προσλαμβάνουν τους ανέργους, δεσμεύονται να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας τους για 27 μήνες, ενώ η επιχορήγηση διαρκεί για 24 μήνες. Η επιχορήγηση ανέρχεται στο ποσό των 20 ευρώ για κάθε ημέρα πλήρους απασχόλησης για ανέργους έως 24 ετών και 25 € την ημέρα για ανέργους άνω των 24 ετών.

Διαβάστε περισσότερα Πρόγραμμα ΟΑΕΔ για ανέργους πτυχιούχους 2013

Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2013

Πρόγραμμα οαεδ για ανέργους πτυχιούχους 2013

Πρόγραμμα ΟΑΕΔ για προσλήψεις με επιδότηση σε επιχειρήσεις Ανακοινώθηκε από τον ΟΑΕΔ το πρόγραμμα για επιδότηση σε επιχειρήσεις ώστε να κάνουν πρόσληψεις 2200 ανέργων πτυχιούχων ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα, έως 35 ετών.

Συγκεκριμένα ξεκίνησε σήμερα στις 19-9-2013 η υποβολή αιτήσεων για συμμετοχή στο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για την επιδότηση σε επιχειρήσεις για πρόοσλήψεις ανέργων πτυχιούχων ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα, έως 35 ετών». Το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για την επιδότηση σε επιχειρήσεις στοχεύει στην απασχόληση 2.200 (επιπλέον των 5.000 που είχαν αρχικά προκηρυχθεί σύμφωνα με την με αριθμ. Β118758/5-6-2012 Δημόσια Πρόσκληση και καλύφθηκαν) νέων πτυχιούχων έως 35 ετών, ελληνικών ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων που είναι κάτοχοι πρώτου πτυχίου ή μεταπτυχιακού ή διδακτορικού ή ισότιμου τίτλου σχολών της αλλοδαπής, οι οποίοι αντιμετωπίζουν δυσκολίες ένταξης στην αγορά εργασίας και διανύουν μεγάλα χρονικά διαστήματα σε δουλειές περιστασιακές και υποαμοιβόμενες.


Διαβαστε περισσοτερα προγραμμα οαεδ για ανεργους πτυχιουχους 2013

Απαλλαγή απο το χαράτσι 2013

Απαλλαγή από το χαράτσι 2013 τα κριτήρια και τα δικαιολογητικά

Με εγκύκλιο που έχει εκδόσει το υπουργείο Οικονομικών εξειδικεύει τα κριτήρια που πρέπει να πληρούνται ώστε να δίνεται απαλλαγή απο το χαράτσι 2013 αλλά και ή δυνατότητα μείωσης ή πληρωμής του σε δόσεις.

Τι προβλέπει η εγκύκλιος για τα κριτήρια απαλλαγής ή πληρωμή σε δόσεις ή μείωση του ΕΕΤΑ του 2013 Αρμόδιο όργανο για την απόφαση της απαλλαγής απο το χαράτσι 2013

Βάση της τροποποιήσης που υπέγραψε χθές ο Γενικός Γραμματέας Εσόδων μεταβιβάζεται η αρμοδιότητα που ορίζει η παράγραφος 11 της υποπαραγράφου Α.7 του πρώτου άρθρου του ν. 4152/2013 για την απαλλαγή από το χαράτσι της ΔΕΗ για το 2013 (ΕΕΤΑ) στους προισταμένους των εφοριών . Προϋποθέσεις Ο φορολογούμενος μπορεί να ζητήσει την πληρωμή του ΕΕΤΑ σε περισσότερες δόσεις ή τη μείωση του ύψους του, στο μέτρο που είναι αναγκαίο, ή την πλήρη απαλλαγή του από την υποχρέωση καταβολής, εφόσον βρίσκεται σε σοβαρή οικονομική δυσκολία, που ορίζεται ως αδυναμία να εξασφαλίσει τροφή, ενδυμασία, ιατρική περίθαλψη, εκπαίδευση και άλλες αναγκαίες προϋποθέσεις για τη στοιχειώδη διαβίωση του ιδίου, του ή της συζύγου του και των προστατευόμενων, κατά τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (Κ.Φ.Ε.), προσώπων.

Τα κριτήρια για την απαλλαγή από το χαράτσι 2013

εδω Απαλλαγή απο το χαράτσι 2013


Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2013

ΟΑΕΔ : 50000 προσλήψεις άνεργων

Στο oaed.gr οι αιτήσεις για τις 50000 προσλήψεις τα κριτήρια πως θα γίνουν Δημοσιευτηκε η κοινή υπουργική απόφαση με τους όρους του προγράμματος που θα υλοποιήσει ο ΟΑΕΔ για τις 50000 προσλήψεις ανέργων κοινωφελούς εργασίας σε δήμους περιφέρειες σχολεία και άλλους δημόσιους φορείς . Οι αιτήσεις των ανέργων στο ΟΑΕΔ ξεκινούν στα τέλη Σεπτεμβρίου εκτός απροόπτου και θα γίνονται ηλεκτρονικά στο oaed.gr και μέσω ΚΕΠ.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με την κοινή υπουργική απόφαση που παρουσιάζει το dikaiologitika.gr οι αιτήσεις για τις 50000 προσλήψεις θα ξεκινούν σταδιακά διότι οι προκηρύξεις θα βγαίνουν ανα φορέα .Σύμφωνα με την απόφαση θα γίνεται με ηλεκτρονική αίτηση όπου θα βρίσκεται αναρτημένη στην ιστοσελίδα www.oaed.gr και μετά την συμπλήρωση της, οι δυνητικοί ωφελούμενοι θα την αποστέλλουν μέσω του συστήματος ηλεκτρονικών αιτήσεων (http://ait.oaed.gr/) στον Ο.Α.Ε.Δ. Η ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων μπορεί να πραγματοποιηθεί και μέσω των ΚΕΠ., στην περίπτωση που ο εγγεγραμμένος άνεργος δεν έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο. Ποια είναι τα κριτήρια για τους δικαιούχους που μπορούν να κάνουν αίτησεις στον ΟΑΕΔ για τις 50000 προσλήψεις στο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ

Διαβάστε περισσότερα 50000 προσλήψεις ανέργων 

Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2013

Έρχονται τα τέλη κυκλοφορίας 2014 και ο φόρος πολυτελείας

Από τα μέσα Οκτωβρίου θα μπορούν οι κάτοχοι αυτοκινήτων να ...

εκτυπώνουν από την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ), τα ειδοποιητήρια για τα τέλη κυκλοφορίας του 2014, προκειμένου να τα εξοφλήσουν στις τράπεζες ή στα ΕΛΤΑ.

Φόρος πολυτελείας

 Οσοι έχουν στην κατοχή τους οχήματα μεγάλου κυβισμού -πάνω από 1.929 κ. εκ-, θα πρέπει να προετοιμαστούν για να πληρώσουν τον φόρο πολυτελείας. Οπως αναφέρει και το express.gr ο φόρος πολυτελείας υπολογίζεται σε ποσοστό 5% επί του ετήσιου τεκμηρίου διαβίωσης για οχήματα έως 2.500 κυβικών εκατοστών και με συντελεστή 10% για αυτοκίνητα μεγαλύτερου κυβισμού, αλλά και πισίνες. Τα οχήματα που κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά από το 2008 έως και το 2012, δεν έχουν έκπτωση στο τεκμήριο, ενώ τα αυτοκίνητα που κυκλοφόρησαν από το 2003 έως και το 2007 έχουν έκπτωση 30% στο τεκμήριο και κατά συνέπεια έκπτωση 30% στον φόρο πολυτελούς διαβίωσης. Τα αυτοκίνητα που κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά πριν από το 2003, δεν επιβαρύνονται με φόρο πολυτελούς διαβίωσης, αλλά μόνο με τα τέλη κυκλοφορίας .

Παραδείγματα φόρου πολυτελείας

 Για Ι.Χ. 1929 κ.ε. 5ετίας ο φόρος πολυτελείας υπολογίζεται σε 418,70 ευρώ.
Για Ι.Χ 2.000 κ.ε. 5ετίας, με έτος κυκλοφορίας το 2010, ο φόρος πολυτελείας υπολογίζεται σε (8.800 x 5%= 440 ευρώ
 Για Ι.Χ. 2.000 κ.ε. 5ετίας, με έτος κυκλοφορίας το 2009 ο φόρος πολυτελείας υπολογίζεται σε (8.800 x 5%= 440 ευρώ - 30% έκπτωση= 308 ευρώ).
Για Ι.Χ. 3.000 κ.ε. πενταετίας ο ο φόρος πολυτελείας υπολογίζεται σε 1.780 ευρώ (17.800 x 10%)

Τέλη κυκλοφορίας 2014

Οι πολίτες είτε με τον κωδικό τους για το Taxisnet είτε με τον ΑΦΜ τους μπορούν να βρίσκουν το ειδοποιητήριο πληρωμής, να το τυπώνουν και ακολούθως να το εξοφλούν σε τράπεζες, ταχυδρομεία, εφορίες ή μέσω web banking.Τα τέλη εξοφλούνται έως τις 31 Δεκεμβρίου 2013 και αν δεν αλλάξει κάτι το κόστος θα είναι ίδιο με το περσινό και θα διαμορφώνεται ως εξής:

Από 51 κ.ε. μέχρι 300 κ.ε. 22 ευρώ
 Από 301 κ.ε. μέχρι 785 κ.ε. 55 ευρώ
 Από 786 κ.ε. μέχρι 1.071 κ.ε. 120 ευρώ
 Από 1.071 κ.ε. μέχρι 1.357 κ.ε. 135 ευρώ
 Από 1.358 κ.ε. μέχρι 1.548 κ.ε. 240 ευρώ
 Από 1.549 κ.ε. μέχρι 1.738 κ.ε. 265 ευρώ
 Από 1.739 κ.ε. μέχρι 1.928 κ.ε. 300 ευρώ
 Από 1.929 κ.ε. μέχρι 2.357 κ.ε. 660 ευρώ
 Από 2.358 κ.ε. μέχρι 3.000 κ.ε. 880 ευρώ
 Από 3.001 κ.ε. μέχρι 4.000 κ.ε. 1.100 ευρώ
 Από 4.001 κ.ε. και άνω 1.320 ευρώ

 Επιβατικά αυτοκίνητα που ταξινομήθηκαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα από την 1/11/2010 και μετά, αποκλειστικά με βάση τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα:

Κλιμάκιο εκπομπών CO2 (γρ./χλμ.) -

Ετήσια τέλη κυκλοφορίας ανά γραμ. εκπομπών σε ευρώ:

0 - 100 γρ./χλμ. - ευρώ
101 - 120 γρ./χλμ. 0,90 ευρώ
121 - 140 γρ./χλμ. 1,10 ευρώ
141 - 160 γρ./χλμ. 1,70 ευρώ
161 - 180 γρ./χλμ. 2,25 ευρώ
181 - 200 γρ./χλμ. 2,55 ευρώ
201 - 250 γρ./χλμ. 2,80 ευρώ
'Ανω των 251 γρ./χλμ. 3,40 ευρώ

Τέλη κυκλοφορίας 2014: πότε έρχονται

Πότε αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία για αποπληρωμή για τα τέλη κυκλοφορίας 2014;
Ποιοι κάτοχοι ΙΧ θα έχουν πρόβλημα με τα τέλη κυκλοφορίας 2014;

Από τα μέσα Οκτωβρίου θα μπορούν οι κάτοχοι αυτοκινήτων να εκτυπώνουν από την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ), τα ειδοποιητήρια για τα τέλη κυκλοφορίας του 2014, προκειμένου να τα εξοφλήσουν στις τράπεζες ή στα ΕΛΤΑ.

Διαβάστε περισσότερα τελη κυκλοφοριας 2014


ΚΠΓ Εξετάσεις Νοέμβριος 2013

Εξετάσεις ΚΠΓ Νοέμβριος 2013

Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για τις εξετάσεις του ΚΠΓ περιόδου Νοεμβρίου 2013 σύμφωνα με εγκύκλιο που εκδόθηκε από το υπουργείο Παιδείας .Οι αιτήσεις για τις εξετάσεις ΚΓΠ θα πραγματοποιούνται από σήμερα έως τέλος Σεπτεμβρίου.
Σχετικά με την προκήρυξη των εξετάσεων για τη λήψη του ΚΠΓ Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας περιόδου Νοεμβρίου 2013 το υπουργείο Παιδείας ανακονώνει τα εξής:

1.    Ως ημερομηνίες διεξαγωγής των εξετάσεων ορίζονται το Σάββατο 23-11-2013 και η Κυριακή 24-11-2013.
2.    Το χρονικό διάστημα υποβολής αιτήσεων ξεκινά από την Τετάρτη 11-9-2013 και διαρκεί έως και τη Δευτέρα 30-9-2013.

Διαβάστε περισσότερα κπγ νοεμβριος 2013

Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2013

1300 προσλήψεις στις εφορίες

1300 προσλήψεις στις εφορίες 1300 προσλήψεις στις εφορίες θα γίνουν στα πλαίσια αναβάθμισης των φοροεισπρακτικών μηχανισμών .Ηδη έχουν γίνει 200 προσλήψεις εφοριακών με προκήρυξη του ΑΣΕΠ .

Οι νέοι υπάλληλοι, αυξημένων προσόντων αφού οι 1300 προσλήψεις στις εφορίες θα αφορούν άτομα Πανεπιστημιακής εκπαίδευσης , θα στελεχώσουν τη νέα ανεξάρτητη ελεγκτική υπηρεσία που αριθμεί πάνω από 2.000 έμπειρους ελεγκτές και χιλιάδες υπαλλήλους, οι οποίοι ασχολούνται αποκλειστικά με τις διαδικασίες είσπραξης των φορολογικών εσόδων. Ο νέος κύκλος για προσλήψεις που υλοποιεί το υπουργείο Οικονομικών, θα γίνει με προκήρυξη του ΑΣΕΠ και θα αφορά 300 θέσεις ΠΕ Εφοριακών εντός του 2013 και άλλες 1000 προσλήψεις εντός του 2014.

Διαβάστε περισσότερα 1300 προσλήψεις στις εφορίες

Με 4.179 μονίμους και εποχικούς θα ενισχυθεί το Δημόσιο μέχρι το τέλος του χρόνου.

Με 4.179 μονίμους και εποχικούς θα ενισχυθεί το Δημόσιο μέχρι το τέλος του χρόνου.

Αναλυτικά θα προσληφθούν 3.534 εποχικοί και 645 μόνιμοι. Οι προσλήψεις που αναμένεται να γίνουν αφορούν σε 1.000 θέσεις συμβασιούχων στους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς δήμων, 820 προσλήψεις εποχικών στα Ελληνικά Ταχυδρομεία, 120 εποχικούς στην ΕΥΔΑΠ, 15 μόνιμους στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, 869 συμβασιούχους έργου σε ωδεία και ΝΠΔΔ δήμων, 100 μόνιμους στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, 160 μόνιμους στην Εθνική Σχολή Δικαστών, 10 μόνιμους στου Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, 300 μόνιμους στο υπ. Οικονομικών, 125 εποχικούς στο υπ.Ανάπτυξης, 600 συμβασιούχους στις ανταποδοτικές υπηρεσίες των δήμων.

Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», οι ειδικότητες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή είναι: βρεφονηπιακοί, καταμετρητές, νηπιαγωγοί, δικαστικοί αντιπρόσωποι, καθηγητές Μουσικής, γυμναστές, διοικητικοί, διανομείς, εργάτες, καθαριστές κ.α.

Καθημερινή ενημέρωση για προσλήψεις δημοσίου θέσεις εργασίας εδω

OAED:Αποτελέσματα κοινωνικού τουρισμού

OAED:Αποτελέσματα κοινωνικού τουρισμού

 Αναρτήθηκαν τα αποτελέσματα κοινωνικου τουρισμού OAED και τα ονόματα όσων λάβουν εισιτήρια κοινωνικού τουρισμού για το 2013 2014.
Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα και τα ονόματα των δικαιούχων του κοινωνικού τουρισμού ΟΑΕΔ όπως είχε αποκαλύψει μόνο το dikaiologitika.gr ότι θα ανακοινωθούν σήμερα Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2013. Ο αριθμός των ωφελουμένων από το νέο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ κοινωνικός τουρισμός 2013 ανέρχεται στις 110.000 άτομα. Τα αποτελέσματα θα τα δείτε στο τέλος της σελίδας στο επισυναπτόμενο αρχείο οπου μπορείτε να το κατεβάσετε και στον υπολογιστή σας Τι παρέχει το Πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για τον κοινωνικό τουρισμό 2013 ,αφορά στην επιδότηση διακοπών διάρκειας έως 6 ημέρες (από μία έως πέντε διανυκτερεύσεις) που μπορούν να πραγματοποιηθούν από την 16.09.2013 έως την 31.07.2014 σε τουριστικά καταλύματα που έχουν συμπεριληφθεί στο Μητρώο Παρόχων του ΟΑΕΔ. Η επιδότηση για τα εισιτήρια κοινωνικού τουρισμού θα πραγματοποιηθεί με τη χορήγηση Επιταγής Κοινωνικού Τουρισμού στους δικαιούχους που θα επιλεγούν κατόπιν διαδικασίας μοριοδότησης.

Διαβαστε περισσοτερα oaed.gr

ΟΑΕΔ-OAED Κοινωνικός Τουρισμός 2013

ΟΑΕΔ Κοινωνικός Τουρισμός 2013 αίτηση δικαιολογητικά κριτήρια

Από αύριο θα μπορούν να κάνουν ηλεκτρονική αίτηση στον ΟΑΕΔ και συγκεκριμένα στο oaed.gr για το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ κοινωνικός τουρισμός 2013 οι δικαιούχοι που πληρούν τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις.
Την Τετάρτη 14 Αυγούστου 2013 ξεκινά η διαδικασία υποβολής αιτήσεων συμμετοχής των δικαιούχων και παρόχων τουριστικών καταλυμάτων που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο Πρόγραμμα του ΟΑΕΔ κοινωνικός τουρισμός 2013 2014 «Επιδότηση Διακοπών Εργαζομένων, Ανέργων και των Οικογενειών αυτών με Επιταγή Κοινωνικού Τουρισμού έτους 2013 – 2014». Ο αριθμός των ωφελουμένων από το νέο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ κοινωνικός τουρισμός 2013 2014 ανέρχεται στις 110.000 άτομα.

Το Πρόγραμμα του ΟΑΕΔ κοινωνικός τουρισμός 2013 2014 αφορά στην επιδότηση διακοπών διάρκειας έως 6 ημέρες (από μία έως πέντε διανυκτερεύσεις) που μπορούν να πραγματοποιηθούν από την 16.09.2013 έως την 31.07.2014 σε τουριστικά καταλύματα7 που έχουν συμπεριληφθεί στο Μητρώο Παρόχων του ΟΑΕΔ. Η επιδότηση θα πραγματοποιηθεί με τη χορήγηση Επιταγής Κοινωνικού Τουρισμού στους δικαιούχους που θα επιλεγούν κατόπιν διαδικασίας μοριοδότησης.

Οι δικαιούχοι, εργαζόμενοι και άνεργοι που πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις, όπως αυτές ορίζονται στη Δημόσια Πρόσκληση, θα υποβάλλουν αποκλειστικά ηλεκτρονική αίτηση συμμετοχής για αυτούς και τα ωφελούμενα μέλη τους μέσω του Διαδικτυακού Τόπου του ΟΑΕΔ μέχρι την 10η Σεπτεμβρίου 2013 και ώρα 12η μεσημβρινή. Μετά την υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης συμμετοχής τους και μέχρι την 10η Σεπτεμβρίου 2013 και ώρα 14:00 οι δικαιούχοι οφείλουν να προσέλθουν στα ΚΠΑ2 της περιοχής τους για την εκτύπωση και υπογραφή της αίτησης και για την επίδειξη/ υποβολή των δικαιολογητικών της Δημόσιας Πρόσκλησης.

Οι υποψήφιοι πάροχοι (ξενοδόχοι κ.λπ.):
α) επισκέπτονται το Κ.Π.Α. της περιοχής τους προκειμένου να παραλάβουν κλειδάριθμο για την αίτησή τους και την πρόσβαση στο σύστημα,
β) υποβάλλουν αποκλειστικά ηλεκτρονική αίτηση συμμετοχής μέσω της Διαδικτυακής Πύλης του ΟΑΕΔ, στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.oaed.gr μέχρι την 10η Σεπτεμβρίου 2013 και ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΔΙΟΙΚΗΣΗ
Εθνικής Αντίστασης 8, Άνω Καλαμάκι, e-mail: typ@oaed.gr ωρα 15:00. Όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά των παρόχων, όπως αυτά ορίζονται στη Δημόσια Πρόσκληση, θα σαρώνονται και θα αποστέλλονται στις αρμόδιες Υπηρεσίες ηλεκτρονικά μέχρι την ως άνω καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεών τους.

ΟΑΕΔ-OAED : Κατεβάστε την αίτηση για την κοινοφελή εργασία μέσω


ΟΑΕΔ-OAED : Κατεβάστε την αίτηση για την κοινοφελή εργασία μέσω

Συγκεκριμένα την άλλη εβδομάδα με το που θα δοθεί η έγκριση του ΑΣΕΠ θα αναρτηθεί η πρώτη προκήρυξη για την Κοινωφελή εργασία του ΟΑΕΔ με την οποία θα ξεκινά η διαδικασία για τις 58000 προσλήψεις ανέργων . Τα κριτήρια για την πρόσληψη μέσω της Κοινωφελής εργασίας του ΟΑΕΔ σε δήμους και φορείς του δημοσίου θα είναι η διάρκεια ανεργίας, το ετήσιο φορολογητέο εισόδημα, ατομικό ή οικογενειακό, η ηλικία των ανέργων, αλλά και η οικογενειακή κατάσταση του ανέργου. Η καθαρή αμοιβή θα είνα 490 ευρώ, ενώ όσοι είναι κάτω από 25 με το ποσό των 427 ευρώ .


Όσο για τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων, μετά την έκδοση της δημόσιας πρόσκλησης του ΟΑΕΔ, οι άνεργοι θα κληθούν να υποβάλουν ηλεκτρονικό μία αίτηση συμμετοχής για την απα σχόλησή τους στις προκηρυσσόμενες θέσεις στους δήμους, καθώς και έως τρεις επιβλέποντες φορείς κατά σειρό προτίμησης, στους οποίους επιθυμούν να προσληφθούν.


Στη συνέχεια, ο ΟΑΕΔ επεξεργάζεται ηλεκτρονικά τις αιτήσεις των υποψηφίων και κατατάσσει, με μηχανογραφικό τρόπο, τους υποψηφίους σε Προσωρινό Πίνακα Κατάταξης Ανέργων κατά φθίνουσα σειρά.Στον πίνακα αναγράφονται υποχρεωτικά ο Κωδικός Αριθμός, η συνολική βαθμολογία των υποψηφίων, οι μονάδες που αντιστοιχούν σε καθένα από τα κριτήρια κατάταξης, οι δηλωθέντες από αυτούς επιβλέποντες φορείς κατά σειρά προτίμησης, καθώς και ο Επιβλέπων Φορέας στον οποίο θα απασχοληθούν.


Θα ακολουθήσει η διαδικασία υποβολής ενστάσεων από τους υποψηφίους προς τον ΟΑΕΔ, η οποία πραγματοποιείται επίσης με ηλεκτρονικό τρόπο μέσα σε αποκλειστική προθεσμία τριών εργάσιμων ημερών και αρχίζει από την επόμενη ημέρα της καταχώρισης των πινάκων στον διαδικτυακό τόπο του Οργανισμού. Αιτήσεις στον ΟΑΕΔ μέσω Διαδικτύου ή ΚΕΠ Την ηλεκτρονική αίτηση μπορούν να αναζητήσουν οι ενδιαφερόμενοι στην ιστοσελίδα του οργανισμού (www.oaed.gr) και, μετά τη συμπλήρωσή της, να την αποστείλουν μέσω του συστήματος ηλεκτρονικών αιτήσεων (http://ait.oaed.gr/) στον ΟΑΕΔ. Η ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων μπορεί να πραγματοποιηθεί και μέσω των ΚΕΠ, στην περίπτωση που ο εγγεγραμμένος άνεργος δεν έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο. Η ηλεκτρονική αίτηση του ανέργου επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης, όσον αφορά στα στοιχεία που περιλαμβάνονται και αναφέρονται σε αυτήν.

Κατεβάστε την αίτηση για την κοινοφελή εργασία μέσω ΟΑΕΔ-OAED

Κατεβάστε την αίτηση για την κοινοφελή εργασία μέσω ΟΑΕΔ-OAED


Συγκεκριμένα την άλλη εβδομάδα με το που θα δοθεί η έγκριση του ΑΣΕΠ θα αναρτηθεί η πρώτη προκήρυξη για την Κοινωφελή εργασία του ΟΑΕΔ με την οποία θα ξεκινά η διαδικασία για τις 58000 προσλήψεις ανέργων . Τα κριτήρια για την πρόσληψη μέσω της Κοινωφελής εργασίας του ΟΑΕΔ σε δήμους και φορείς του δημοσίου θα είναι η διάρκεια ανεργίας, το ετήσιο φορολογητέο εισόδημα, ατομικό ή οικογενειακό, η ηλικία των ανέργων, αλλά και η οικογενειακή κατάσταση του ανέργου. Η καθαρή αμοιβή θα είνα 490 ευρώ, ενώ όσοι είναι κάτω από 25 με το ποσό των 427 ευρώ .


Όσο για τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων, μετά την έκδοση της δημόσιας πρόσκλησης του ΟΑΕΔ, οι άνεργοι θα κληθούν να υποβάλουν ηλεκτρονικό μία αίτηση συμμετοχής για την απα σχόλησή τους στις προκηρυσσόμενες θέσεις στους δήμους, καθώς και έως τρεις επιβλέποντες φορείς κατά σειρό προτίμησης, στους οποίους επιθυμούν να προσληφθούν.


Στη συνέχεια, ο ΟΑΕΔ επεξεργάζεται ηλεκτρονικά τις αιτήσεις των υποψηφίων και κατατάσσει, με μηχανογραφικό τρόπο, τους υποψηφίους σε Προσωρινό Πίνακα Κατάταξης Ανέργων κατά φθίνουσα σειρά.Στον πίνακα αναγράφονται υποχρεωτικά ο Κωδικός Αριθμός, η συνολική βαθμολογία των υποψηφίων, οι μονάδες που αντιστοιχούν σε καθένα από τα κριτήρια κατάταξης, οι δηλωθέντες από αυτούς επιβλέποντες φορείς κατά σειρά προτίμησης, καθώς και ο Επιβλέπων Φορέας στον οποίο θα απασχοληθούν.


Θα ακολουθήσει η διαδικασία υποβολής ενστάσεων από τους υποψηφίους προς τον ΟΑΕΔ, η οποία πραγματοποιείται επίσης με ηλεκτρονικό τρόπο μέσα σε αποκλειστική προθεσμία τριών εργάσιμων ημερών και αρχίζει από την επόμενη ημέρα της καταχώρισης των πινάκων στον διαδικτυακό τόπο του Οργανισμού. Αιτήσεις στον ΟΑΕΔ μέσω Διαδικτύου ή ΚΕΠ Την ηλεκτρονική αίτηση μπορούν να αναζητήσουν οι ενδιαφερόμενοι στην ιστοσελίδα του οργανισμού (www.oaed.gr) και, μετά τη συμπλήρωσή της, να την αποστείλουν μέσω του συστήματος ηλεκτρονικών αιτήσεων (http://ait.oaed.gr/) στον ΟΑΕΔ. Η ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων μπορεί να πραγματοποιηθεί και μέσω των ΚΕΠ, στην περίπτωση που ο εγγεγραμμένος άνεργος δεν έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο. Η ηλεκτρονική αίτηση του ανέργου επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης, όσον αφορά στα στοιχεία που περιλαμβάνονται και αναφέρονται σε αυτήν.

Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2013

Φόρος Ακινήτων 2014

Φόρος Ακινήτων 2014 ποιοι οι συντελεστές πόσο θα πληρώσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων

Σε δημόσια διαβούλευση θα δοθεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας το νομοσχέδιο για τον νέο Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, που θα ισχύσει το 2014.

Στο νέο σχέδιο για τον Φόρο ακινήτων 2014 θα υπάρχουν 20 συντελεστές για τα ακίνητα, αντί για 33, και 10 συντελεστές για τα αγροτεμάχια. Συγκεκριμέα αλλάζει ο σχεδιασμός για τον φόρο ακινήτων του 2014, μετά από διαπραγματεύσεις μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών και της Τρόικα .

 Ο φόρος ακινήτων 2014 θα υπολογίζεται στα κτίσματα με βάση 20 συντελεστές και όχι 33 που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο. Οι συντελεστές όπου θα εμπίπτει το κάθε ακίνητο, θα ορίζονται με βάση την τιμή ζώνης όπου βρίσκεται το κτίσμα, ενώ κατά πάσα πιθανότητα τα 23 ευρώ ανά τετραγωνικό θα παραμείνει το υψηλότερο κλιμάκια Θα επιβληθεί φόρος ακινήτων και στα αγροτεμάχια ανά στρέμμα, με βάση δέκα συντελεστές.

Ο φόρος ακινήτων 2014, ο οποίος θα κλιμακώνεται από 1 έως και 40 ευρώ το στρέμμα, θα είναι χαμηλότερος για τους επαγγελματίες αγρότες σύμφωνα με ρύθμιση που προωθείται.

www.dikaiologitika.gr

Επίδομα 200 ευρώ μακροχρόνια ανέργων

Επίδομα 200 ευρώ μακροχρόνια ανέργων απο 01/01/2014

Το Επίδομα 200 ευρώ των μακροχρόνια ανέργων ξεκινά από το 2014 και αφορά μακροχρόνια ανέργους (άνω των 12 μηνών) που είναι κάτω των 45 ετών και δεν το λαμβάνουν σήμερα από τον ΟΑΕΔ, σύμφωνα με νέα υπουργική απόφαση που επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας.

Συγκεκριμένα το επίδομα 200 ευρώ μακροχρόνια ανέργων θα το δικαιούνται οι άνεργοι, εφόσον έχουν εξαντλήσει το δικαίωμα τακτικής επιδότησης ανεργίας και το ετήσιο οικογενειακό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 10.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 586,08 ευρώ για κάθε ανήλικο τέκνο της οικογένειας. Το επίδομα μακροχρόνια ανέργων ισχύει εδώ κια καιρό για τους ανέργους άνω των 45 ετών και το λαμβάνουν από τον ΟΑΕΔ.

Το dikaiologitika.gr είχε παρουσιάσει εδώ και καιρό την αρχική απόφαση για την επέκταση του επιδόματος του υπουργείου Εργασίας Ακολουθεί η απόφαση για το επίδομα μακροχρόνια ανέργων Με το άρθρο πρώτο, παράγραφος ΙΑ, υποπαράγραφος ΙΑ.1, περίπτωση ΙΙΙ, Ν.4093/2012 εισάγονται από 1/1/2014 μεταβολές στο επίδομα μακροχρονίως ανέργων.

Διαβάστε περισσότερα επίδομα μακροχρόνια ανέργων

Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2013

e-Παράβολο για άδεια οδήγησης

e-Παράβολο για άδεια οδήγησης και κάρτα ψηφιακού ταχογράφου
Το ηλεκτρονικό παράβολο ή αλλιώς το e-παράβολο καθιερώνει το Υπουργείο Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων για δίπλωμα οδήγησης και κάρτα ψηφιακού ταχογράφου, στο πλαίσιο της προσπάθειας για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας αλλά και της κατά το δυνατόν απλούστευσης των διαδικασιών προς όφελος του πολίτη.

Ο υφυπουργός Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων, Μιχ. Παπαδόπουλος, από τη Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου, δίνει τη δυνατότητα στους συναλλασσόμενους με τη Διοίκηση να κάνουν χρήση του e-παράβολο για το δίπλωμα οδήγησης και την ψηφιακή κάρτα ταχογράφου. Για την αγορά του e-παραβόλου οι ενδιαφερόμενοι (φυσικά και μη φυσικά πρόσωπα) μπορούν να επισκέπτονται τον διαδικτυακό τόπο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (www.gsis.gr), επιλέγοντας από τις «Υπηρεσίες προς Πολίτες ή Υπηρεσίες προς Επιχειρήσεις» τη σχετική εφαρμογή e- παράβολο. Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη για όλους τους πολίτες και επιχειρήσεις, χρήστες και μη χρήστες του Taxisnet.

Διαβαστε περισσοτερα e-Παράβολο για άδεια οδήγησης

Καταργείται η άδεια υπολογιστή στο δημόσιο


Καταργείται η άδεια υπολογιστή στο δημόσιο

Καταργείται η άδεια για χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή που λάμβαναν κάθε χρόνο οι δημόσιοι υπάλληλοι όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης.

Συγκεκριμένα σε συνέντευξη του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ χθες το βράδυ, προανείγγειλε ότι η άδεια ηλεκτρονικου υπολογιστή που λαμβάνουν οι δημόσιοι υπάλληλοιως αντιστάθμισμα της χρήσης υπολογιστή καταργείται . Η άδεια ηλεκτρονικού υπολογιστή ανέρχεται σε έξι μέρες το χρόνο και η κατάργησή της μπορεί να φέρει μέχρι και 5000 προσλήψεις δημοσίων υπαλλήλων όπως ανέφερε ο υπουργός .

Διαβάστε περισσότερα καταργείται άδεια υπολογιστή

Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2013

Ε9 2013 οδηγίες

Ε9 2013 οδηγίες ποιοι πρέπει να υποβάλλουν

Στις 15 Σεπτεμβρίου, λήγει η προθεσμία για την υποβολη του Ε9 2013 .

 Ποιοι έχουν υποχρεώση να υποβάλλουν στο taxisnet το Ε9 2013 πως δηλώνονται αυθαίρετα και ημιυπαίθριοι από τους ιδιοκτήτες τους

Ποιοι πρέπει να υποβάλλουν Ε9 2013 Οι φορολογούμενοι βάσει της νομοθεσίας και στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την επιβολή του φόρου ακινήτων θα πρέπει να εισέλθουν στην ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή του Ε9 2013 που υπάρχει στο δικτυακό τόπο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (www.gsis.gr) και να δηλώσουν τυχόν μεταβολές στην ακίνητη περιουσία τους που έγιναν κατά τη διάρκεια του 2012.

Συχνές Ερωτήσεις για τη δήλωση στοιχείων ακινήτων Ε9 2013

ΠΗΓΗ : Ε9 2013 οδηγίες